Menu
I den hvite boksen det står «Norway» på, kom Moderna-vaksinen til Norge i dag. Foto: Torstein Bøe / NTB

Moderna-vaksinen har ankommet Norge

Tirsdag ankom Moderna-vaksinen, den andre godkjente vaksinen mot covid-19, Norge. De 4.000 dosene skal kun brukes i Oslo.

Av NTB | 12.01.2021 18:08:10

Medisin og helse: I julen kom den første godkjente vaksinen fra Pfizer/Biontech til Norge. Tirsdag kom første forsendelse av den andre godkjente vaksinen, fra amerikanske Moderna.

Folkehelseinstituttet (FHI) skal nå kontrollere at vaksinene har kommet seg vel gjennom transporten, før dosene kan distribueres videre. Trolig vil den første vaksinasjonen skje torsdag, ifølge FHI.

Spesielt for Moderna-vaksinen er at den skal holdes ved 20 minusgrader helt fram til der den skal brukes.

– Utfordringen er under transporten ut. Man må sørge for å nå enhver krok av Norge og at vaksinen fortsatt holder 20 grader når den kommer, sier Ivar Grosvold, innkjøpsansvarlig farmasøyt i FHI, til NTB.

– Det er en mRNA-vaksine bygget på samme type teknologi. Den har ganske lik effekt, altså at den beskytter like godt, uttalte han til NTB da nyheten om Moderna-vaksinens ankomst ble kjent mandag.

Den skal også ha tilsvarende bivirkningsprofil, som innebærer at mange får vondt i armen og en del føler seg utslått og slappe og får småfeber de første dagene.

Også denne vaksinen skal tas i to doser. Mens Pfizer/Biontech-vaksinen skal ha et opphold på minst 21 dager fra første til andre dose, er tiden for Moderna-vaksinen minst 28 dager.

Pfizer/Biontech-vaksinen trenger for øvrig rundt 70 minusgrader under transport.

Oslos politiske ledelse har flere ganger utfordret den nasjonale fordelingsstrategien. Men Høie står fast på at vaksinene skal fordeles jevnt til alle kommunene.

FHI har valgt å gi alle dosene til Oslo fordi den første leveransen er liten, og fordi det er logistisk enklest. Moderna har også bedt FHI om å holde tilbake halvparten, siden de ikke kan garantere for neste levering ennå. Dermed blir det i første runde 2.000 doser som går ut til Oslo, slik at man er sikret nok doser til andre runde med vaksinering.

Moderna sa at selskapet er trygg på at den såkalte mRNA-teknologien som brukes i vaksinen, også er godt egnet til å brukes på den nye varianten av koronavirus som er oppdaget i flere land.

Siden det første sprøytestikket med covid-19-vaksine ble satt 2. juledag, har 21.211 personer fått første dose av vaksinen, viser FHIs statistikk tirsdag.

Neste leveranse av Moderna-vaksinen er ventet allerede om to uker. Da skal det etter planen komme cirka 6.000 doser. I alt får Norge 67.000 doser av Moderna-vaksinen i januar og februar.

Det er store likheter mellom vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna, ifølge overlege Are Stuwitz Berg i FHI.

Helseminister Bent Høie (H) understreket mandag at selv om alle Moderna-dosene nå går til Oslo, så betyr det ikke at vaksinestrategien er endret, eller at Oslo får forrang foran andre kommuner.

Immuniteten fra Modernas koronavaksine skal holde i minst ett år, opplyste den amerikanske legemiddelprodusenten på en helsekonferanse mandag.

Flere nyheter: