Menu
Mandag mellom klokken 19 og 21 norsk tid er det vinn eller forsvinn for Storbritannias statsminister Boris Johnson. Foto: Leon Neal / AP / NTB

Mistillitsforslag mot Boris Johnson etter partygate-skandalen

Storbritannias statsminister Boris Johnson risikerer å måtte trekke seg som partileder og statsminister når partiet skal stemme over mistillitsforslag.

Av NTB | 06.06.2022 09:45:53

Medisin og helse: Politiet utstedte 126 bøter til 83 personer som politiet fant hadde brutt covid-19-regelverket, deriblant til Johnson, hans kone Carrie Johnson og finansminister Rishi Sunak.

Til tross for bøter og beklagelser har tilliten til Johnson vært nedadgående. Meningsmålinger viser stor misnøye med skandalen, og et stort flertall i befolkningen mener Johnson bevisst har løyet om den.

– Statsminister har min støtte 100 prosent i dagens avstemning, og jeg oppfordrer på det sterkeste andre partifeller til å støtte ham, skriver hun.

Finansminister Rishi Sunak og justisminister og visestatsminister Dominic Raab har også uttrykt støtte til Johnson.

Tidligere utenriksminister og helseminister Jeremy Hunt tar derimot til orde for å felle Johnson på Twitter:

– Enhver som mener at landet vårt er sterkere, mer rettferdig og rikere når det ledes av konservative, bør ta inn over seg konsekvensen av ikke å gå inn for endring. Det vil være å gi landet til dem som ikke deler våre verdier. Valget i dag er endring eller tap. Jeg vil stemme for endring, skriver Hunt på Twitter.

For å stille til vervet må man være parlamentsmedlem for det konservative partiet og ha støtte fra minst to kollegaer.

Dersom flere kandidater stiller, vil det bli satt i gang en elimineringsprosess til to kandidater gjenstår. De to kandidatene skal deretter stemmes over i partiet, og det vil bli arrangert debatter mellom dem i hele Storbritannia i forkant av valget.

Dersom Johnson vinner, men med knapt flertall, mener flere britiske kommentatorer at autoriteten hans som partileder og statsminister vil være kraftig svekket.

Johnson har på sin side bedt om unnskyldning og sagt at han har lært leksen sin, men også understreket at han ikke visste at han begikk noe regelbrudd.

Like etter at mistillitsavstemningen ble kjent, skriver den britiske utenriksministeren Liz Truss på Twitter at hun støtter statsministeren.

Hvis Johnson taper kveldens avstemning, må partiet finne en erstatning.

Flere nyheter: