Menu
Miss Norway-deltaker, Andrea Nicole Nornes Freier var alvorlig syk som barn. Foto: AnnaS Studio (2018)

Miss-Norway Andrea (18) var alvorlig syk

Som 11-åring var Miss Norway-deltaker, Andrea Nicole Nornes Freier så syk at hun ikke klarte noen ting. Det tok over ett år før familien fikk det endelige svaret.

Av Daniel DeNiazi | 27.06.2020 08:36:13

Helse: Som 11-åring begynte hun å kjenne at hun fikk smarter i magen. Hun var kvalm og såpass svak og dårlig at hun nesten ikke klarte noen ting.

Det viste seg at hun hadde cøliaki  og fikk en sterk reaksjon på gluten.

– Ellers er jeg helt frisk, men det er mye jeg skulle ønsket jeg kunne spise, forteller skudenesjenta som er for tiden deltaker i Miss Norway.

På sin blogg forteller 18-åringen at det går helt fint så lenge hun holder seg borte fra å spise mat som inneholder gluten.

Det skulle vise seg at det tok en stund før familien fikk det endelige svaret på hva som var galt med 18-åringen.

Da hun gikk i syvende klasse var hun mye syk, og det viste seg at hun hadde cøliaki, en kronisk sykdom hvor tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt på grunn av betennelse (inflammasjon).

– Jeg fikk heller ikke i meg nok mat ettersom jeg bare fikk vondt i magen og ble kvalm av alt. Det endte med at jeg ble utrolig tynn i en periode.

GODE VENNER: Andrea Nicole fra Karmøy og Antika fra Haugesund er to gode venner. FOTO: Danile Millan

Det viste seg også at tarmtottene hennes var helt ødelagte siden hun hadde spist gluten.

– Jeg vet hvor dårlig jeg blir selv om det frister utrolig med mat som inneholdt gluten. Det er alltid en god følelse når noen har laget noe jeg spiste mye av før som for eksempel skoleboller, men nå kan jeg spise dem siden det er glutenfri!

Cøliaki er en kronisk sykdom hvor tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt på grunn av betennelse (inflammasjon). Betennelsen skyldes en unormal reaksjon på gluten, et protein som finnes i mange typer mel, ifølge nettstedet NHI.

I over ett år skal hun og familien ha prøvd å finne ut hva årsaken kunne være. Hun måtte til legen for å svelge ned en slange for å være helt sikker:

– Resultatet fra prøvene bestemte derimot noe helt annet. Blodprøven var så sterk og tydelig på at jeg hadde cøliaki at det ikke var noen tvil i det hele tatt, forteller hun.

– Jeg var egentlig ganske lykkelig over at jeg ikke hadde noen livstruende sykdom, sier Nornes Freier, som kan fortelle at det går helt fint med henne.

Flere nyheter: