
Misforståelse på svensk atomkraftverk – komponenter smeltet
Det var en misforståelse som førte til skadene på atomkraftverket Ringhals, ifølge energiselskapet Vattenfall. Konsekvensen kan bli enda høyere strømpriser.
Økonomi og næringsliv: Vattenfall er nå ferdig med en intern granskning av hva som skjedde ved anlegget i slutten av august. Konklusjonene er omtalt av avisene Dagens Nyheter og Aftonbladet.
Anlegget var i utgangspunktet stengt for rutinemessig vedlikehold. Reaktor 4 var nesten klar for å startes opp igjen, da uhellet skjedde.
De ansatte gjorde tester før restarten, blant annet av en trykkbeholder. Plutselig ble varme-komponenter påskrudd, uten at det var vann i beholderen.
Alarmen gikk i kontrollrommet, og de spesialkonstruerte varme-komponentene smeltet.
– Slik skal det naturligvis ikke være, understreker hun, ifølge Dagens Nyheter.
Instruksjonene er nå blitt tydeliggjort. Men det trengs omfattende reparasjoner før reaktor 4 kan tas i bruk igjen. Det vil trolig ikke skje før i slutten av januar.
Ifølge Vattenfall er det ingen mistanke om sabotasje ved kjernekraftverket. Personalet som var involvert i hendelsen, blir tatt hånd om.
– Alle vet jo konsekvensene som dette har ført til. Det er klart at ingen er uberørt av dette, sier Collin.
Strømnettene i Sverige og Norge er tett integrert, og norske myndigheter har vært bekymret for mulige bortfall av svensk kjernekraft.
– Vi er fullt klar over situasjonen på strømmarkedet og vår viktige rolle som stor strømprodusent. Og det er selvsagt ikke ønskelig at vi nå tvinges til å meddele at stansen blir lengre enn ventet, sier Vattenfall-sjef Björn Linde, ifølge Aftonbladet.
I forbindelse med reparasjonene må det bygges en helt ny trykkbeholder. Hva prisen blir, er foreløpig uklart.
På kraftverket er det én reaktor til som fortsatt er i bruk. Den fungerer som normalt.
Pressesjef Anna Collin ved Ringhals-kraftverket forklarer uhellet med instruksjoner som kunne misforstås.
Strømanalytikeren Christian Holtz har tidligere sagt at reaktor-stansen vil få en «markant påvirkning» på de allerede høye strømprisene i Sør-Sverige.
(©NTB)