Menu
Atomkraftverket Ringhals, sør for Göteborg, på et bilde fra 2019. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB

Misforståelse på svensk atomkraftverk – komponenter smeltet

Det var en misforståelse som førte til skadene på atomkraftverket Ringhals, ifølge energiselskapet Vattenfall. Konsekvensen kan bli enda høyere strømpriser.

Av NTB | 19.09.2022 19:40:48

Økonomi og næringsliv: Vattenfall er nå ferdig med en intern granskning av hva som skjedde ved anlegget i slutten av august. Konklusjonene er omtalt av avisene Dagens Nyheter og Aftonbladet.

Anlegget var i utgangspunktet stengt for rutinemessig vedlikehold. Reaktor 4 var nesten klar for å startes opp igjen, da uhellet skjedde.

De ansatte gjorde tester før restarten, blant annet av en trykkbeholder. Plutselig ble varme-komponenter påskrudd, uten at det var vann i beholderen.

Alarmen gikk i kontrollrommet, og de spesialkonstruerte varme-komponentene smeltet.

– Slik skal det naturligvis ikke være, understreker hun, ifølge Dagens Nyheter.

Instruksjonene er nå blitt tydeliggjort. Men det trengs omfattende reparasjoner før reaktor 4 kan tas i bruk igjen. Det vil trolig ikke skje før i slutten av januar.

Ifølge Vattenfall er det ingen mistanke om sabotasje ved kjernekraftverket. Personalet som var involvert i hendelsen, blir tatt hånd om.

– Alle vet jo konsekvensene som dette har ført til. Det er klart at ingen er uberørt av dette, sier Collin.

Strømnettene i Sverige og Norge er tett integrert, og norske myndigheter har vært bekymret for mulige bortfall av svensk kjernekraft.

– Vi er fullt klar over situasjonen på strømmarkedet og vår viktige rolle som stor strømprodusent. Og det er selvsagt ikke ønskelig at vi nå tvinges til å meddele at stansen blir lengre enn ventet, sier Vattenfall-sjef Björn Linde, ifølge Aftonbladet.

I forbindelse med reparasjonene må det bygges en helt ny trykkbeholder. Hva prisen blir, er foreløpig uklart.

På kraftverket er det én reaktor til som fortsatt er i bruk. Den fungerer som normalt.

Pressesjef Anna Collin ved Ringhals-kraftverket forklarer uhellet med instruksjoner som kunne misforstås.

Strømanalytikeren Christian Holtz har tidligere sagt at reaktor-stansen vil få en «markant påvirkning» på de allerede høye strømprisene i Sør-Sverige.

(©NTB)

Flere nyheter: