Menu
Store steiner faller ned på en vei i provinsen Bauko på Filippinene. Foto: Harley Palangchao / AP / NTB

Minst to omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene

Minst to personer har mistet livet, og mange andre er skadd i et kraftig jordskjelv nord på Filippinene. De materielle skadene er store.

Av NTB | 27.07.2022 08:20:42

Ulykker og naturkatastrofer: Skjelvet hadde ifølge amerikanske og filippinske overvåkingssystemer en styrke på 7 og rammet onsdag morgen klokka 8.44 lokal tid.

Episenteret lå i et fjellrikt område i Abra-provinsen, rundt 300 kilometer nord for hovedstaden Manila, på Filippinenes største øy, Luzon.

– Bakken ristet som om jeg var på en huske, og lysene forsvant plutselig. Vi løp ut av kontoret, og jeg hørte rop, og noen av kollegaene mine gråt, sier Michael Brilliantes, som jobber med sikkerhet i Lagangilang like ved episenteret.

Han har aldri tidligere opplevd et så kraftig skjelv.

En landsbyboer er bekreftet død etter at vedkommende ble truffet av fallende sementblokker i huset han bodde i. Minst 25 andre ble skadd på samme sted, og de fleste er innlagt på sykehus.

En bygningsarbeider døde i fjellbyen La Trinidad i Benguet-provinsen da bygningen han jobbet i, raste sammen. Her er flere veier stengt som følge av jordras og rullestein.

Her ble pasienter evakuert fra minst to sykehus, men de fikk senere vende tilbake etter at ingeniører hadde undersøkt sprekker i veggene.

Skjelvet var 10 kilometer dypt, ifølge USAs geologiske institutt USGS. Det er relativt dypt. Desto grunnere et skjelv er, desto større pleier skadene å være.

Filippinene ligger langs den såkalte Ildringen, et «bånd» av bruddlinjer som omkranser Stillehavet og der det er mye jordskjelvaktivitet og mange vulkaner.

Mange hus og bygninger har fått skader, og enkelte har rast sammen.

Skjelvet kunne føles helt til hovedstaden Manila, der mange rømte ut i gatene.

(©NTB)

Flere nyheter: