Menu
Flere bygninger er ødelagt etter tornadoen i Tsjekkia. Her fra landsbyen Moravska Nova Ves. Liv har gått tapt som følge av uværet, ifølge lokale myndigheter. Foto: Vaclav Salek / CTK / AP / NTB

Minst fem døde etter tornado og kraftig regn i Tsjekkia

Dødstallet stiger etter at en tornado jevnet mange hus med jorda i det sørøstlige Tsjekkia torsdag. Minst fem mennesker er døde, og rundt 200 er skadd.

Av NTB | 25.06.2021 15:38:46

Ulykker og naturkatastrofer: Myndighetene sier at 60 av de skadde behandles på sykehus.

Tornadoen raserte sju landsbyer sør i Mähren torsdag kveld. En rekke hus ble ødelagt, tak ble revet av og vinduer blåst inn.

– Vi må dessverre bekrefte at det er flere døde, men det er uklart akkurat hvor mange, sa Hedvika Kropackova, som er talskvinne for de lokale nødtjenestene.

– Kirketårnet er borte, skolen er uten tak, og bare veggene står igjen der det var bygg. Folk er skadd, det er fryktelig, sa viseordfører Marek Babisz i Hrusky.

I landsbyen Hodonin ble et aldershjem og den lokale dyrehagen ødelagt.

Fredag fortsatte redningsmannskapene å søke etter folk som kunne være fanget i ruinene. Hundrevis av brannfolk går fra dør til dør.

Tornadoen førte også til omfattende strømbrudd og trafikkproblemer. En viktig kraftlinje falt ned og havnet på tvers av en stor motorvei som går mellom Tsjekkias hovedstad Praha og Slovakias hovedstad Bratislava.

Det er vente at statsminister Andrej Babis vil besøke området fredag ettermiddag, etter at han er tilbake fra EU-toppmøtet i Brussel.

Østerrikske og slovakiske nødtjenester bistår i redningsarbeidet, og det tsjekkiske forsvaret er rekvirert. Redningsmannskaper er sendt fra hele landet.

Videobilder fra regionen viser omfattende skader, med ødelagte bygg og biler, trær som har blitt revet opp med rota, og flere branner med tjukk, svart røyk. Guvernør Jan Grloich omtalte det som «et helvete» etter å ha besøkt regionen.

(©NTB)

Flere nyheter: