Menu
Afghanske og norske spesialstyrker var raskt på plass under angrepet mot minneseremonien for en afghanske politiker i Kabul fredag. Et ukjent antall mennesker skal ha blitt drept og såret i angrepet. Foto: AP / NTB scanpix

Minst 27 drept i angrep mot minneseremoni i Kabul

Minst 27 mennesker er drept i et angrep mot en minneseremoni i Kabul. Afghanistans regjeringssjef Abdullah Abdullah var til stede, men unnslapp uskadd.

Av NTB | 06.03.2020 12:01:32

Krig og konflikter: Alle de drepte var sivile, og 55 andre ble såret i angrepet, opplyser en talsmann for innenriksdepartementet i Kabul, Nusrat Rahimi.

Minneseremonien var for Abdul Ali Mazari, den tidligere lederen av partiet Hezb-e Wahdat som ble henrettet av Taliban i 1995.

Mazari tilhørte Afghanistans sjiamuslimske minoritet, og også fjorårets minnemarkering ble gjenstand for et angrep som den ytterliggående sunnimuslimske gruppa IS hevdet å stå bak. De har erklært krig mot Afghanistans sjiamuslimer.

Ifølge Rahimi åpnet angriperne ild fra en byggeplass tett ved der seremonien ble holdt, vest i Kabul

– Kort tid etter ankom politiet og politiets spesialstyrke stedet, forteller han.

Flere timer senere ble det fortsatt hørt skyting i området, og ifølge ubekreftede meldinger holdt flere av angriperne stand i en bygning.

– Når afghanske spesialsoldater er ute på oppdrag, så er våre soldater sammen med dem, er alt major Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter ønsker å si om fredagens hendelse i Kabul.

– Vi er med og sørger for at de får gjort en god jobb, legger han til.

Angrepet er det første som har rammet Kabul etter at Taliban og USA 29. februar inngikk en avtale som åpner for amerikansk tilbaketrekning innen 14 måneder.

Norge har rundt 60 spesialsoldater stasjonert i Kabul, der de samarbeider tett med det afghanske politiets spesialstyrke Crisis Response Unit 222.

(©NTB)

Flere nyheter: