reklame for Sheiken Bowling
Menu
Tyrkiskstøttede opprørere tok tilbake kontrollen over byen Saraqeb i Idlib torsdag. Noen timer senere ble en rekke tyrkiske soldater drept i et syrisk luftangrep. Foto: Ghaith Alsayed / AP / NTB scanpix

Minst 22 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib

22 tyrkiske soldater er drept i luftangrep i Idlib-provinsen i Syria, oppgir en tyrkisk tjenestemann. Det meldes om flere tyrkiske luftangrep mot syriske mål.

Av NTB | 28.02.2020 00:01:22

Krig og konflikter: Guvernøren i den tyrkiske provinsen Hatay, Rahmi Dogan, sier torsdag kveld at 22 soldater er drept i angrep utført av syriske kampfly, og at flere tyrkiske soldater også er alvorlig såret. Tidligere på kvelden oppga han at ni soldater var blitt drept.

Tre andre tyrkiske soldater ble drept i andre hendelser tidligere på dagen. Dermed er i alt 25 tyrkiske soldater drept på en og samme dag i Idlib, der den syriske regjeringshæren er i gang med en større offensiv mot opprørskontrollerte områder med støtte fra Russland og Iran.

Saraqeb ligger langs hovedveien som forbinder hovedstaden Damaskus med Aleppo-provinsen i nord. Tidligere torsdag kom det meldinger om at tyrkiskstøttede opprørere og jihadister hadde tatt tilbake kontrollen over byen, få dager etter at den ble gjenerobret av det syriske regimet.

Samme kveld snakket utenriksminister Mevlut Cavusoglu med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på telefonen, ifølge en ikke navngitt diplomat.

De siste ukene har Tyrkia sendt forsterkninger over grensen for å støtte syriske opprørere som forsøker å stanse offensiven til det syriske regimet.

Før angrepet torsdag var bortimot 20 tyrkiske soldater drept i ulike sammenstøt.

Erdogan har tidligere truet med at hvis ikke offensiven stanser innen slutten av februar, så vil tyrkiske styrker gå til motangrep.

Tidligere i uken har de syriske regjeringsstyrkene gjenerobret en rekke landsbyer og byer ved provinshovedstaden Idlib by, som fortsatt kontrolleres av opprørere, mange av dem ytterliggående islamister.

Tyrkia har tolv observasjonsposter i Idlib, som ble etablert som følge av en nedtrappingsavtale med Russland i 2018.

Tyrkia og Russland, som støtter hver sin side i krigen i Syria, har tidligere greid å samarbeide om Idlib, men denne gangen har de ikke lyktes med å bli enige. Til tross for flere forhandlingsmøter i Moskva og Ankara har situasjonen i Idlib blitt stadig verre, også for de nærmere en million innbyggerne som er drevet på flukt.

Andre meldinger tyder på at antall drepte tyrkiske soldater er enda høyere. 34 tyrkiske soldater ble drept og flere titall såret da syriske fly angrep en tyrkisk kolonne like sør for den strategisk viktige byen Saraqeb, oppgir Rami Abdulrahman, lederen for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), til nyhetsbyrået DPA.

Erdogan holdt torsdag kveld et to timer langt krisemøte om situasjonen i den syriske provinsen. Møtet ble holdt i presidentpalasset og både landets forsvarsminister, utenriksminister, forsvarssjef og etterretningssjef var til stede, melder TV-kanalen NTV.

Det kom torsdag kveld også ubekreftede meldinger om at Tyrkia hadde gjennomført gjengjeldelsesangrep mot syriske styrker.

(©NTB)

Flere nyheter: