Menu
En soldat holder vakt utenfor Hayat Hotel i Mogadishu lørdag, der minst 20 er drept i et angrep fra islamistgruppa al-Shabaab. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB

Minst 20 drept i al-Shabaab-angrep mot hotell i Mogadishu

Minst 20 ble drept i et angrep fra den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab mot et hotell nær sentrum av Somalias hovedstad Mogadishu. Det tok godt over et døgn før situasjonen ble avklart.

Av NTB | 20.08.2022 18:51:12

Kriminalitet og rettsvesen: Det er politi og vitner som opplyser om dødstallet, ifølge nyhetsbyrået AP. I tillegg til de drepte er minst 40 såret, ifølge helsepersonell i byen. Sikkerhetsstyrker har også reddet mange ut av hotellet, blant dem barn.

Sent lørdag kveld opplyste en anonym sikkerhetstopp til nyhetsbyrået AFP at situasjonen var avklart etter rundt 30 timer.

– Sikkerhetsstyrkene har gjort slutt på beleiringen nå og angriperne er døde. Vi har ikke blitt beskutt fra hotellet den siste timen, sa tjenestepersonen. Den somaliske regjeringen planlegger å holde en pressekonferanse om angrepet søndag morgen, heter det videre.

– To bilbomber var rettet mot Hotel Hayat. Den ene rammet en sperring nær hotellet, mens den andre traff porten ved inngangen. Vi tror det er krigere inne på hotellet, sa politimannen Ahmed til Reuters.

En polititalsmann sa til reportere fredag kveld at den første av de to eksplosjonene var utløst av en selvmordsbomber.

FNs generalsekretær António Guterres fordømmer angrepet, og kondolerer i en uttalelse lørdag både familiene til ofrene og Somalias regjering og folk.

– Vi er forferdet over de brutale terrorangrepene i Somalias hovedstad Mogadishu, inkludert mot Hayat hotell. Våre kondolanser går til alle som har mistet noen de er glad i og til alle som er skadet, skriver det norske Utenriksdepartementet i en uttalelse lørdag.

De opplyser at de jobber med å undersøke om noen norske borgere er rammet.

Den amerikanske ambassaden i Somalia fordømmer også angrepet, og lover i en Twitter-melding fortsatt støtte til landet.

Gruppa har i 15 år ført et væpnet opprør mot Somalias skjøre sentralregjering. I 2011 ble al-Shabaab drevet ut av hovedstaden Mogadishu, men gruppa har fortsatt å angripe militære, politiske og sivile mål.

Selv om Den afrikanske union (AU) har satt inn styrker mot opprørerne, utgjør de fortsatt en betydelig maktfaktor. Fredagens angrep er det første i Mogadishu siden Hassan Sheikh Mohamud ble valgt til president i mai.

Han utnevnte tidligere i august tidligere al-Shabaab-topp Mukhtar Robow til minister for religiøse saker. Det ble tolket som et forsøk på å lokke flere opprørere til å legge ned våpnene til fordel for politikken.

Det gikk av to eksplosjoner utenfor hotellet før angriperne gikk inn og åpnet ild fredag, ifølge politiet.

I en uttalelse tar al-Shabaab på seg ansvaret for angrepet og skriver at de kontrollerer hotellet og at de «skyter alle». BBC skriver at hotellet er et populært møtested for regjeringsansatte.

Al-Shabaab har flere tusen krigere i sine rekker og kontrollerer store deler av den sørlige landsbygda, samt sentrale regioner.

(©NTB)

Flere nyheter: