Menu
Russlands angrep mot ukrainske kraftverk har ført til omfattende strømbrudd og pålegg om strømsparing. Her ser en mann ut av et vindu i en boligblokk som er blitt ødelagt i Borodjanka i Kyiv-regionen. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Millioner uten strøm i Ukraina

Omkring 1,5 millioner husstander i Ukraina var lørdag uten strøm etter vedvarende russiske angrep mot strømnettet, melder ukrainske myndigheter.

Av NTB | 22.10.2022 18:10:54

Økonomi og næringsliv: Minst sju ukrainske fylker er rammet, og flere steder kunne det høres skyting og raketter idet ukrainsk luftforsvar forsøkte å skyte ned droner og krysserraketter før de traff sine mål.

Russland har den siste tiden trappet opp angrepene på kraftstasjoner, vannverk og annen kritisk infrastruktur rundt omkring i landet.

Tidlig lørdag morgen gikk igjen flyalarmen i byer over hele landet, og få timer senere uttalte det ukrainske luftforsvaret at Russland hadde gjennomført et massivt rakettangrep mot kritisk infrastruktur. Det oppgir å ha skutt ned 18 av 33 krysserraketter som ble skutt fra luften og sjøen.

– Flere raketter rettet mot hovedstaden ble skutt ned lørdag morgen, sier Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko i en melding på Telegram.

Presidentens kontor skriver at fem droner utstyrt med eksplosiver ble skutt ned i Tsjerkasij fylke sørøst for Kyiv.

Det utgjør totalt over 1,45 millioner husstander. Hvor mange personer som er rammet er uklart, men det er sannsynligvis snakk om flere millioner.

Fra flere større byer ble det meldt om at strømforsyningen var slått ut.

Tidligere i uka ba president Volodymyr Zelenskyj om at alle kutter strømbruken mellom klokka 7 og 11 og unngår å bruke blant annet elektriske varmeovner.

– Russere gjennomførte enda et rakettangrep mot kraftanleggene til hovednettverket i de vestlige fylkene. Størrelsen på angrepet er sammenlignbart med eller kan komme til å overstige konsekvensene av angrepet 10.–12. oktober, skriver Ukrenergo i sosiale medier lørdag.

En rekke ukrainske byer mistet strømmen som følge av angrepene for halvannen uke siden. Om lag 40 prosent av landets kraftanlegg har fått store skader.

Lignende meldinger har kommet fra guvernørene i seks vestlige og sentrale fylker, samt fra Odesa fylke ved Svartehavet sør i landet.

I hovedstaden Kyiv og fire omkringliggende fylker, har det fra lørdag morgen blitt innført strømsparing som følge av mindre kraftforsyninger. Det statseide selskapet Ukrenenergo oppfordrer alle ukrainere til å spare strøm.