Menu
Askøy kommune er ilagt en bot på 1 million kroner etter det vannbårne smitteutbruddet i juni 2019. Foto: Marit Hommedal / NTB

Millionbot til Askøy kommune etter vannskandalen i 2019

Askøy kommune er ilagt en bot på 1 million kroner etter det vannbårne smitteutbruddet i juni 2019.

Av NTB | 21.06.2021 12:08:55

Kriminalitet og rettsvesen: Vest politidistrikt opplyser at forelegget knytter seg til brudd på drikkevannsforskriften, herunder manglende implementering av prøvetaking og manglende internkontroll.

Det er ikke grunnlag for å straffeforfølge enkeltpersoner eller Mattilsynet, opplyser politiet i en pressemelding.

Flere tusen mennesker ble syke da smitte fra bakterien campylobacter spredde seg via drikkevannet på Askøy i juni 2019. To personer ble innlagt på sykehus og døde. Denne bakterien er imidlertid ikke ansett som den hovedsakelige eller avgjørende dødsårsak hos de avdøde.

Årsaken til utbruddet var at avføring fra ville dyr og fugler hadde havnet i drikkevannet gjennom sprekker i taket i høydebassenget.

Politiet opplyser at det allerede i juni 2011 ble besluttet å legge inn prøvetaking av vann høydebassenget – uten at dette ble implementert og gjennomført. I tillegg fant politiet lite skriftlig materiale og internkontroll rundt tilsyn og vedlikehold, samt drift av vannbehandlingsanlegget.

– Manglende prøvetaking, samt bedre internkontroll kunne derfor medvirket til at smitteutbruddet ikke ville ha skjedd, skriver Vest politidistrikt.

«Ut ifra sakens alvor har statsadvokaten landet på at en bot på kroner 1.000.000 er riktig og påkrevet for å hindre tilsvarende hendelser både på Askøy og ellers i landet», står det i meldingen.

Politiet opplyser også at det ikke er noe å si på Askøy kommunes oppfølging når smitte først var konstatert.

Flere nyheter: