reklame for Sheiken Bowling
Menu
USAs forsvarsminister Lloyd Austin og Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal under en velkomstseremoni i Washington 21. april. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Milliardstøtte fra USA til Ukraina

USA vil bruke ytterligere 1,3 milliarder dollar på militærhjelp og økonomisk støtte til Ukraina. Og amerikanerne lover at det vil komme mer.

Av NTB | 21.04.2022 21:04:31

Politikk: 800 millioner dollar går til den militære hjelpepakken, mens 500 millioner dollar skal bidra til at den ukrainske staten fortsatt greier å betale lønninger og pensjoner til landets innbyggere. Pengene skal også gå til å opprettholde velferdstjenester.

President Joe Biden opplyste torsdag at den militære hjelpen består av tunge artillerivåpen, droner, titalls granatkastere og store mengder ammunisjon.

– Våpnene vil bli sendt direkte til frontlinjene, sa han på en pressekonferanse og la til at han vil be Kongressen om ytterligere finansiering av militær støtte til Ukraina.

Få timer senere kunngjorde USAs finansminister Janet Yellen at Ukraina også får 500 millioner dollar i økonomisk støtte.

– Det haster å dekke Ukrainas behov, og vi planlegger å gi denne direkte hjelpen til Ukraina så fort som mulig for at den skal bli brukt til de mest påtrengende behovene, sier Yellen.

Også i mars kunngjorde USA en økonomisk støttepakke på 500 millioner dollar til Ukraina.

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal, som var i Washington torsdag, har uttalt at regjeringen trenger 5 milliarder dollar per måned for at staten skal kunne fungere. President Zelenskyj sier på sin side at Ukraina trenger 7 milliarder dollar i måneden for å veie opp for de økonomiske tapene krigen medfører.

USA har nå gitt Ukraina til sammen 3,9 milliarder dollar, tilsvarende om lag 35 milliarder kroner, siden Russland invaderte landet 24. februar.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har etterspurt nettopp tunge våpen for at landets skal bli i bedre stand til å forsvare seg mot den russiske invasjonen.

Hun erkjenner at dette bare er begynnelsen av hva Ukraina vil trenge til gjenoppbyggingen, men lover at hun vil jobbe for at både USA og andre land gir mer.