Menu
Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Miljødirektoratet vil ha nye stoffer på «verstingliste»

Miljødirektoratet anbefaler at to nye stoffer føres opp på den nasjonale prioritetslista med kjemikalier som skal fases ut.

Av NTB | 16.06.2021 15:37:55

Natur og miljø: Det er det flammehemmende stoffet TBPH og hydrogenert terfenyl som direktoratet ønsker oppført på listen.

Begge stoffene har alvorlige effekter og er vanskelige å bli kvitt når de havner i miljøet, skriver Miljødirektoratet.

– Det er et nasjonalt miljømål at bruk og utslipp av kjemikalier på prioritetslista, den såkalte verstinglista, skal stanses. De to nye miljøgiftene vi anbefaler inn på lista, brytes i liten grad ned i miljøet, hoper seg opp i levende organismer og kan gi langvarige, skadelige effekter i miljøet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

TBPH, som blant annet brukes i ulike typer plast, isolasjonsmaterialer, og byggematerialer er funnet i husstøv, og i morsmelk hos ammende kvinner. Det viser at vi sannsynligvis eksponeres for stoffet daglig, skriver direktoratet.

Hydrogenert terfenyl, som blant annet brukes i drivstoffprodukter og i overflatebehandling av plast, lim og harpiks, er svært lite nedbrytbart og kan hope seg opp i dyr og bli med videre opp i næringskjeden.

– Det er også funnet i blod i mennesker og i miljøet, blant annet i høye nivåer i fisk fra Oslofjorden og Mjøsa, ifølge Miljødirektoratet.

(©NTB)

Flere nyheter: