Menu
Røyk stiger opp fra en bygning som ble rammet av israelske luftangrep i Gaza by fredag. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB

Militsleder og minst sju andre drept i israelsk angrep i Gaza

En femåring, en militsleder og minst seks andre mennesker er drept i israelske luftangrep mot Gazastripen, ifølge palestinske myndigheter. 44 skal være såret.

Av NTB | 05.08.2022 17:20:35

Krig og konflikter: Palestinske øyevitner i Gaza by kunne se og høre angrepene fredag. Røyk steg ut fra sjuende etasje i en høyblokk i den palestinske byen.

– En spesiell situasjon er erklært på den israelske hjemmefronten, sier den israelske hæren i en uttalelse der de bekrefter at angrepene pågår.

Helsedepartementet på Gazastripen opplyser at åtte personer er drept og 44 såret i luftangrepene. Blant de drepte er ei fem år gammel jente og en militant palestiner, ifølge departementet.

Flere hundre mennesker samlet seg fredag utenfor Shifa-sykehuset i Gaza by. Noen gikk inn for å identifisere sine kjære og kom ut igjen oppløst i tårer.

– Måtte Gud hevne seg på spioner, ropte en annen med henvisning til palestinske informanter som samarbeider med Israel.

Israel har siden stengt veiene rundt Gazastripen og sendt militære forsterkninger til grenseområdet i frykt for et angrep fra Islamsk hellig krig.

Israel og Hamas har utkjempet fire kriger og en rekke mindre slag i de 15 årene siden islamistbevegelsen Hamas fikk makten på Gazastripen. Også Islamsk hellig krig har vært aktiv i kampene og ofte skutt raketter mot Israel fra enklaven med 2 millioner innbyggere.

Islamsk hellig krig har gjennom egyptiske meklere stilt en rekke krav til Israel, opplyser Ahmed Mudalal, en talsmann for militsen i Gaza. De krever at Israel slipper fri al-Saadi og en annen fange, at Israel avslutter sine militæraksjoner på Vestbredden og at blokaden av Gaza oppheves. Israel har så langt ikke svart, ifølge Mudalal.

– Vi vil handle med intern utholdenhet og ekstern styrke for å gjenopprette hverdagslivet i det sørlige Israel, sa Gantz og la til:

– Vi er ikke ute etter konflikt, men vi vil ikke nøle med å forsvare våre borgere dersom det kreves.

De israelske avisene Jerusalem Post og Haaretz skriver at en toppleder i Islamsk hellig krigs (Jihad) militante fløy ble likvidert i angrepet. Gruppa bekrefter at kommandanten Tayseer al-Jabari Abu Mahmud ble drept.

Angrepene skjer etter flere dager med spenning i kjølvannet av at et høytstående militsmedlem fra Islamsk hellig krig ble tatt til fange. Det skjedde på den okkuperte Vestbredden mandag.

Den siste opptrappingen startet da israelske soldater gikk inn i den palestinske byen Jenin på Vestbredden mandag. I tillegg til at det høytstående Islamsk hellig krig-medlemmet Bassam al-Saadi ble tatt til fange, ble et tenåringsmedlem drept i skuddveksling med de israelske soldatene.

Israels forsvarsminister Benny Gantz besøkte fredag israelere som bor rett ved den palestinske enklaven. Han fortalte dem at myndighetene forbereder «handlinger som vil fjerne trusselen fra denne regionen», uten å utdype.

(©NTB)

Flere nyheter: