fbpx
Menu
Sudans Abdel-Fattah Burhan i militærjuntaen. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix

Militærjunta: 16 pågrepet etter mislykket kuppforsøk i Sudan

16 offiserer skal være pågrepet som følge av et mislykket kuppforsøk i Sudan, opplyser militærjuntaen i landet, ifølge statlige medier.

Av NTB | 12.07.2019 00:49:54

Politikk: Jamal Omar Ibrahim i Sudans militærjunta sier sikkerhetsstyrkene også forsøker å få tak i andre offiserer som tok del i kuppforsøket.

– Offiserer og soldater fra etterretningstjenesten og sikkerhetsstyrkene, noen av dem pensjonerte, prøvde å utføre et kupp, sier han i en uttalelse som ble vist på statlig TV.

Lederen for kuppforsøket var blant de pågrepne, ifølge juntaens uttalelse.

– Målet med kuppforsøket var å undergrave avtalen mellom protestbevegelsen og militærjuntaen, sier Ibrahim.

Protestbevegelsens krav om et sivilt styre ble imidlertid ikke innfridd av militærjuntaen, som ønsket å beholde makt og innflytelse i en overgangsperiode. Demonstrantene strittet imot, men politiet og sikkerhetsstyrker slo tilbake. I juni ble over 100 demonstranter drept.

Forrige uke kom militærjuntaen og protestbevegelsen til en avtale som danner et rammeverk som går ut på å opprette et midlertidig regjeringsorgan der lederskapet skal gå på omgang i tre år og tre måneder. Det er et kompromiss som tar hensyn både til protestbevegelsen og militærjuntaen.

Ibrahim hevder kuppmakerne vil blokkere for maktdelingsavtalen Sudans militærjunta og landets protestbevegelse ble enige om i forrige uke. Ifølge avtalen skal de bytte på å lede landet fram til det holdes valg.

Sudans mangeårige president Omar al-Bashir ble avsatt av hæren i april etter flere måneder med store demonstrasjoner.

(©NTB)

Flere nyheter: