Menu
Sudans statsminister Abdalla Hamdok er brakt til ukjent sted etter at boligen hans ble stormet natt til mandag. Her holder han en tale til FNs hovedforsamling i september. Foto: FNs Web TV via AP / NTB

Militæret har tatt Sudans statsminister til fange

Sudans statsminister Abdalla Hamdok er pågrepet og tatt med til ukjent sted fordi han nekter å støtte militærets kupp, melder landets informasjonsdepartement.

Av NTB | 25.10.2021 09:22:43

Krig og konflikter: Meldingen kommer få timer etter at en rekke lokale og internasjonale medier meldte at flere regjeringsmedlemmer var tatt til fange i et angivelig militærkupp.

– Etter at han nektet å være en del av kuppet, pågrep en styrke fra hæren statsminister Abdalla Hamdok og tok ham med til ukjent sted, skriver departementet i en uttalelse mandag.

I tillegg til Hamdok er flere andre sivile regjeringsmedlemmer og partiledere som støtter overgangsregjeringen, arrestert, melder nyhetsbyrået Reuters.

Byrået skriver også at militæret forsøker å presse Hamdok til å komme med en uttalelse som støtter kuppet.

Ifølge informasjonsdepartement står «samlede militære styrker» bak arrestasjonene.

– Sivile medlemmer av overgangsrådet og flere ministre fra overgangsregjeringen er blitt pågrepet av de samlede militære styrker, lyder uttalelsen.

På den statskontrollerte TV-kanalen ble det spilt musikk.

Fagorganisasjonen SPA, landet største prodemokratiske gruppe, ber alle sudanere om å gå ut i gaten for å «kjempe mot» enhver form for militærkupp.

– Vi oppfordrer massene til å innta gatene, blokkere veiene med barrikader, til ikke å samarbeide med kuppmakerne og bruke sivil ulydighet til å konfrontere dem, skriver Ritzau, som siterer Reuters.

Mandag morgen var flere titall demonstranter er ute i gatene i hovedstaden Khartoum for å protestere mot arrestasjonene. Flere satte fyr på bildekk i et forsøk på å sperre gatene.

Den siste tiden har konflikten mellom de militære og sivile medlemmene i overgangsstyret tilspisset seg.

I slutten av september hevdet regjeringen at den hadde avverget et militærkupp. Statsministeren sa da at det var offiserer og sivile med forbindelser til landets tidligere regime som sto bak kuppforsøket.

Noen dager senere demonstrerte tusenvis med krav om ny sivil overgangsregjering. De anklaget militære ledere for å forsinke den demokratiske prosessen.

Militærets støttespillere består av konservative islamister som er skeptiske til de politiske endringene som er ment å føre fram til et demokratisk valg i 2023.

Både nettet og telefonforbindelsene i Sudan var mandag morgen nede, flyplassen i Khartoum var stengt, og alle internasjonale flyginger innstilt, melder en rekke medier.

Sudan opplevde våren 2019 massedemonstrasjoner mot landets mangeårige leder Omar al-Bashir. Han ble pågrepet etter fire måneder med protester og erstattet av et overgangsstyre bestående av et sivilt-militært råd og en sivil regjering.

(©NTB)

Flere nyheter: