Menu
Mexicos president Andrés Manuel López Obrador møtte president Joe Biden i Det hvite hus i fjor. Nå takker han nei til Bidens invitasjon til et toppmøte i Los Angeles. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Mexicos López Obrador takker nei til toppmøte i USA

Mexicos president Andrés Manuel López Obrador dropper et toppmøte for det amerikanske kontinent som president Joe Biden inviterer til.

Av NTB | 06.06.2022 17:15:53

Politikk: López Obrador takker nei til Bidens invitasjon og begrunner det med at Cuba, Venezuela og Nicaragua ikke er invitert. Han besøker i stedet områder i Oaxaca som ble rammet av orkan i forrige uke.

– Jeg drar ikke til toppmøtet fordi de ikke har invitert alle Amerikas land. Jeg mener det er nødvendig å endre politikken som har vært påført oss gjennom århundrer, sa López Obrador på sin daglige pressekonferanse mandag. Han sender i stedet utenriksminister Marcelo Ebrard.

At López Obrador ikke kommer, er et betydelig slag mot Biden som hadde planlagt at migrasjon langs USAs sørlige grense skulle være et hovedtema på toppmøtet. Det blir vanskelig når Mexicos president uteblir, og møtet kan dermed bli en fiasko for Biden.

Mexicos tidligere utenriksminister Jorge Castañeda, som nå underviser ved New York University, sier at det store spørsmålet er hvorfor møtet er så dårlig forberedt. Han mener det viser hvor lite USA prioriterer Latin-Amerika.

Også Brasils høyreradikale president Jair Bolsonaro, som var nær alliert med Donald Trump og ennå ikke har snakket med Biden, måtte overtales.

USA er vertskap for møtet for første gang siden det første Amerika-toppmøtet i Miami i 1994, som fungerte som et storstilt initiativ for frihandel på kontinentet.

Det målet ble imidlertid borte etter hvert som flere land i Latin-Amerika fikk venstreorienterte regjeringer og Kina fikk stadig større innflytelse.

Det hvite hus kunngjorde mandag at autokratiske land som Cuba, Venezuela og Nicaragua ikke er invitert til toppmøtet som finner sted i Los Angeles denne uka.

For å forsøke å unngå en fiasko har både Biden og visepresident Kamala Harris de siste dagene snakket med flere latinamerikanske ledere på telefon, blant dem presidentene i Argentina og Honduras som vurderte å utebli.

(©NTB)

Flere nyheter: