Menu
Tysklands statsminister Angela Merkel under innspilling av hennes nyttårstale. Foto: Markus Schreiber/AP/NTB

Merkel refser koronaskeptikere og advarer mot vanskelig vinter i nyttårstale

Konspirasjonsteorier om koronaviruset er ikke bare falske og farlige, men også kyniske og onde, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Av NTB | 31.12.2020 02:23:11

Medisin og helse: Kvinnen som er blitt kalt en av Europas mektigste ledere i moderne tid, langer ut mot koronaskeptikere i sin nyttårstale.

Det har vært flere demonstrasjoner mot koronatiltak og den planlagte vaksineringen i Tyskland.

– Jeg kan bare forestille meg bitterheten de som sørger over tapet av en som står dem nær, eller de som lider av ettervirkningene, føler når det blir stilt spørsmål ved virusets eksistens. Konspirasjonsteoriene er ikke bare falske og farlige, de er også kyniske og ondsinnede mot disse folkene, sier Merkel i nyttårstalen.

Selv om vi snart er ferdige med skrekkåret 2020, er det grunn til å være årvåkne også inn i 2021, sier Merkel. Den tyske statsministeren gjør det klart at det er vanskelige tider i vente.

– Disse dagene og disse ukene er vanskelige tider for landet vårt. Og det kommer til å vare en god stund til. Vinteren blir fortsatt vanskelig, sier Merkel.

Merkel understreker at det er lys i mørket, og at vaksinene som er i ferd med å bli gitt til Europas – og verdens – befolkning er ett slikt lyspunkt.

– Håpet har et nytt ansikt: Det er de første vaksinerte på eldrehjem og blant helsearbeiderne, sier Merkel.

Hun har sagt nei til en ny periode, og kommer til å gå av i 2021 hvis prosessen går som planlagt.

– Dette er antakelig den siste gangen jeg snakker til dere som statsminister i en nyttårstale. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at aldri i disse 15 årene har vi hatt et så vanskelig år, og sett fram mot det neste med så mye håp, tross alle våre bekymringer, sier Merkel.

– Kampen mot pandemien har vært og er fortsatt den største politiske, sosiale og økonomiske utfordringen i dette århundret. Jeg vet at det har krevd og vil kreve enormt mye tålmodighet å stå i denne kampen. Jeg takker dere av hele mitt hjerte, sier Merkel.

Hun har styrt Tyskland siden 2005 og er blitt en av de viktigste lederne i landets historie.

(©NTB)

Flere nyheter: