Menu
Tysklands statsminister Angela Merkel sjekker munnbindet under avslutningen av EU-toppmøtet i Brussel tirsdag. Foto: Stephanie Lecocq / AP / NTB scanpix

Merkel og Macron fornøyd med enighet om koronakrisepakke

Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun er lettet over at EU-landene er blitt enige om krisepakke og langtidsbudsjett på toppmøtet i Brussel.

Av NTB | 21.07.2020 07:47:49

Økonomi og næringsliv: De 27 medlemslandenes ledere kom til slutt i mål etter et møte som gikk flere dager på overtid.

– Jeg er svært lettet. Vi lyktes ikke i februar, men det gjorde vi nå. Det er et godt signal, sa Merkel på en pressekonferanse da avtalen var et faktum.

Hun får tilslutning av Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Konklusjonene her er virkelig historiske, sa han og føyde til at han er fornøyd med å ha presset på for en solidaritetspolitikk sammen med Merkel.

– Det har vært nødvendig med innrømmelser for å overtale medlemsland som sto i veien for en avtale, sa den franske presidenten, som slo fast at landene har blitt enige om gjenreisningsplan som er stor nok til å være effektiv.

– Det finnes ingen perfekt verden, men vi har gjort framskritt, konstaterte han.

Sammensetningen av krisepakken var det vanskeligste stridsspørsmålet på møtet. Nederland, Sverige, Danmark og Østerrike krevde i utgangspunktet at det bare skulle gis lån til EU-landene som er hardest rammet av koronakrisen.

Til slutt godtok landene likevel en krisepakke der 360 milliarder euro er lån og 390 milliarder er tilskudd.

(©NTB)

Flere nyheter: