Menu
– Diplomati er ikke galt bare fordi det ikke har virket, sa Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel om tilnærmingen til Russland og president Vladimir Putin gjennom de 16 årene hun satt ved makten. Foto: Fabian Sommer / DPA via AP / NTB

Merkel forsvarer Russland-tilnærmingen: Ingenting å unnskylde

Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel forsvarte tilnærmingen til Russland i sitt første store intervju siden avgangen.

Av NTB | 08.06.2022 05:45:59

Politikk: Merkel insisterte på at hun ikke har opptrådt naivt overfor Russland og president Vladimir Putin, som fører en brutal invasjonskrig mot nabolandet Ukraina.

– Diplomati er ikke galt bare fordi det ikke har virket, sa Merkel.

Merkel påpekte at hun støttet de økonomiske sanksjonene mot Russland etter annekteringen av Krim-halvøya i 2014 og viste til den tysk-franske innsatsen for å holde liv i Minsk-avtalene, som hadde som mål å skape fred i Ukraina.

– Jeg trenger ikke å klandre meg selv for å ikke ha prøvd hardt nok. Jeg kan ikke se at jeg må si «det var feil», og derfor har jeg ingenting å si unnskyld for, sa hun.

Merkel og Putin møttes jevnlig i hennes 16 år som statsminister, og Merkel førte en handelsorientert og pragmatisk tilnærming mot Moskva. Hun kaller den russiske invasjonen i februar for et vendepunkt.

Det finnes overhodet intet forsvar for den «brutale» og ulovlige angrepskrigen, sa hun, og la til at Putin har gjort en «stor feil».