Menu
– Diplomati er ikke galt bare fordi det ikke har virket, sa Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel om tilnærmingen til Russland og president Vladimir Putin gjennom de 16 årene hun satt ved makten. Foto: Fabian Sommer / DPA via AP / NTB

Merkel forsvarer Russland-politikken: Ingenting å si unnskyld for

Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel forsvarte tilnærmingen til Russland i sitt første større intervju siden hun gikk av som statsminister.

Av NTB | 08.06.2022 08:46:03

Politikk: Merkel insisterte på at hun ikke har opptrådt naivt overfor Russland og president Vladimir Putin, som fører det hun beskriver som en brutal invasjonskrig mot nabolandet Ukraina.

– Diplomati er ikke feil bare fordi det ikke har virket, sa Merkel i intervjuet med TV-kanalen Phoenix.

Merkel påpekte at hun støttet de økonomiske sanksjonene mot Russland etter annekteringen av Krim-halvøya i 2014. Hun viste også til den tysk-franske innsatsen for å holde liv i Minsk-avtalene, som hadde som mål å skape fred i Ukraina.

– Jeg trenger ikke å klandre meg selv for å ikke ha prøvd hardt nok. Jeg kan ikke se at jeg må si «det var feil», og derfor har jeg ingenting å si unnskyld for, sa hun.

Hun ønsket også å unngå en ytterligere opptrapping av situasjonen med Putin, som allerede da var misfornøyd med det han oppfattet som militæralliansens østlige utvidelse.

Merkel og Putin møttes jevnlig i hennes 16 år som statsminister, og Merkel førte en handelsorientert og pragmatisk tilnærming mot Moskva. Hun kaller den russiske invasjonen i februar for et vendepunkt.

– Han vil ødelegge Europa. Det er veldig viktig at EU står sammen nå.

Samtidig hyllet hun innsatsen til de ukrainske styrkene under krigen mot Russland.

– Motet og lidenskapen de viser når de kjemper for landet sitt, er veldig imponerende.

Hun sier at det ikke var mulig for henne å unngå Putin i sin tid som statsminister, da Russland i likhet med Kina var for stort til å ignorere.

– Vi må finne en måte å eksistere på sammen til tross for alle våre forskjeller, sa den tidligere statsministeren.

Scholz har lovet å bruke 100 milliarder euro på å modernisere det tyske militæret, som mange anser for å ha blitt nedprioritert i Merkels tid.

Den nåværende statsministeren vil også bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar, noe som er mer enn det Nato har som mål for sine medlemsland.

Dette uttrykker Merkel støtte til, og sier at styrke er det eneste språket Putin forstår.

Merkel mener at Minsk-avtalene ga Ukraina sju ekstra år til å utvikle seg som demokrati og styrke militæret sitt. Hun avviser kritikken hun har fått for å hindre Ukraina i å bli Nato-medlem i 2008 og mener landet ikke var klar for det ennå.

Det finnes overhodet intet forsvar for den ulovlige angrepskrigen, sa Merkel og la til at Putin har gjort en «stor feil»:

Merkel sier at hun har full tillit til den nåværende tyske regjeringen og sin etterkommer Olaf Scholz, som var finansminister i hennes regjering.