reklame for Sheiken Bowling
Menu
Therese Johaug skrek av glede etter å ha vunnet 10 kilometer klassisk i et tidelsdrama. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Mer OL-jubel for Johaug – fulgte rådet til broren

Therese Johaug (33) fortsatte OL-suksessen i den kinesiske tynnlufta og avgjorde 10-kilometeren. Rådene fra hennes bror Karstein ble viktig i tidelsdramaet.

Av NTB | 10.02.2022 11:51:34

Sport: Den norske langrennsdronningen slo finske Kerttu Niskanen med fattige 4/10 sekund etter en sterk avslutning. Johaug feiret mens Niskanen lå utslått igjen i snøen etter storduellen.

Det var ikke de to siste minuttene av løpet hun synes var verst, men Niskanens kamp mot klokka da Johaug allerede var i mål.

– To av mine verste minutter i karrieren, sa hun til NTB.

– Jeg står der og hører hun hadde tapt litt på slutten og visste det kom til å bli veldig tett. Så ser jeg den blå drakta kommer, og det er litt vanskelig å beregne hvor langt unna hun er mål. Så ser du klokka tikker ned, og jeg hadde ikke lyst til å se på. Det var sykt, la Johaug til.

Niskanen hadde sterk motvind på oppløpet, og det kan kanskje ha avgjort i norsk favør. Johaug hoppet av glede da Niskanens tid kom opp på storskjermen. Senere hylte hun flere ganger i målområdet etter et renn som går inn i minnebøkene.

På en dag for tidelsdramaer kom Natalia Neprajajeva ett tidels sekund for sent til å ta bronsen fra Krista Pärmäkoski.

Svenske Frida Karlsson hadde en meget tung dag og havnet lang bak de beste. Hun ble støttet ut av stadion.

Johaug gikk ut først av de mest aktuelle medaljekandidatene med startnummer 36. Det er svært krevende forhold med trå snø og tynn luft cirka 1700 meter over havet i Zhangjiakou.

Det var planlagt fra Johaug – etter en prat med trenerne og bror Karstein Johaug dagen i forveien.

– Jeg snakket mye med min bror og trenerne i går og visste det var fra seks kilometer og inn man måtte ha igjen krefter. Det handler om å disponere kreftene rett med tanke på at man er i den høyden man er i, forklarte Johaug.

Like etter gullet var sikret, snakket hun igjen med broren sin:

«Jeg sa du skulle holde igjen litt, men ikke elleve sekunder!», hadde Karstein da fortalt gullvinneren.

Johaug har taklet forholdene best av jentene hittil. Hun fortsetter der hun ga seg i VM (fire titler) for ett år siden. Det betyr total dominans i løp fra en mil og lenger.

– Oi, det var bra, sa Johaug om Norges olympiske langrennsdominans.

Johaug startet Beijing-lekene med en overlegen seier på 15 kilometer skiathlon. Hun er klar favoritt også på tremila neste uke. Den går i fri teknikk. Johaug skal også gå stafett, og det kan også være at hun stiller på sprintstafetten.

Vinner hun alle de tre individuelle distansekonkurransene, blir hun den første norske kvinnen til å klare det i et og samme OL. Marit Bjørgen vant to i Sotsji for åtte år siden.

De tre andre norske løperne havnet langt bak torsdag: 21) Tiril Udnes Weng, 25) Lotta Udnes Weng og 44) Mathilde Myhrvold.

Niskanen ledet med over ti sekunder ved passering 6,8 kilometer, og finnen var fortsatt foran Johaug en drøy kilometer fra mål, men greide ikke å matche avslutningen hennes.

Johaug sikret torsdag Norges 50. langrennsgull i OL. Sverige ligger nærmest på den statistikken med 32.

(©NTB)

Flere nyheter: