reklame for Sheiken Bowling
Menu
Johan Sverdup-feltet i Nordsjøen (Foto: Lizette Bertelsen & Jonny Engelsvoll / Equinor)

Mer gass til Kårstø fra Sverdrup

Torsdag klokka 11.15 startet produksjonen fra Johan Sverdrup fase 2. Gassen går til Kårstø i Tysvær.

Av Egil M Solberg | 15.12.2022 20:00:01

Næringsliv: Equinor har satt i drift andre fase av gigantfeltet Johan Sverdrup, og øker produksjonen kraftig. Dette melder Equinor torsdag.

Den andre fasen av gigantfeltet består blant annet av en ny prosessinnretning kalt P2, fem nye havbunnssystemer og 28 nye brønner. Partnerne har også lagt til rette for kraft fra land til Utsirahøyden-området.

Prosessinnretning P2 ble ferdigstilt på Aibel i Haugesund.

– Nå er hele Johan Sverdrup-feltet i produksjon. Dette er en gledens dag for oss og for partnerne våre: Aker BP, Petoro og TotalEnergies, men også for Norge og Europa, sier konserndirektør Geir Tungesvik i Equinor.

– Johan Sverdrup bidrar med store og viktige energileveranser og slik markedssituasjonen er nå vil mesteparten av volumene gå til Europa, sier han.

Samlet sett er feltet lønnsomt ved en oljepris på under 15 dollar fatet, påpeker Equinor. Dagens oljepris er på 82 dollar fatet.

Planen er at den andre fasen av feltet skal løfte produksjonen på Johan Sverdrup-feltet til 720.000 oljefat per dag, fra tidligere 535.000 fat per dag, ifølge Equinor.

Målet er å øke produksjonen til hele 755.000 fat per dag, skriver Equinor. Dette utgjør seks til syv prosent av Europas daglige oljebehov.

På topp vil Sverdrup-feltet ifølge Equinor levere rundt en tredjedel av oljeproduksjonen på norsk sokkel.

Feltet som ble oppdaget i 2010 er blant de større på norsk sokkel, og inneholder rundt 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter. Equinor venter å ta opp rundt 70 prosent av ressursene i funnet. Det er langt over verdenssnittet.

Det er ventet at den norske staten vil tjene om lag 900 milliarder kroner på Johan Sverdrup over hele feltets levetid.

Oljen fra Johan Sverdrup sendes gjennom rør til Mongstad på land, mens gassen går til Kårstø og videre til kunder i Europa.

Flere nyheter: