Menu
Arkivbilde: Frank Augstein / AP / NTB

Mer flykaos venter i Europa

Nå skal også spansk kabinpersonell hos Ryanair ut i streik. Det vil gi ringvirkninger og føre til enda mer flykaos i sommer.

Av Egil M Solberg | 03.07.2022 00:59:29

Flykaos: Mens forhandlingene pågår mellom SAS og pilotene, varsler spansk kabinpersonell i Ryanair streik.

Hittil i sommer har det vært store utfordringer med bemanning på flyplassene etter pandemien. Nå er det ansatte i flyselskapene som protesterer.

Lørdag kom meldingen om at spansk kabinpersonell i Ryanair planlegger å streike med krav om bedre arbeidsvilkår på 12 datoer i juli.

Proteststreikene i den travle turistsesongen er planlagt 12. til 15. juli, 18. til 21. juli og 25. til 28. juli, opplyste de spanske fagforeningene USO og Sitcpla lørdag.

En rekke flyplasser rammes av streikene i irske Ryanair: Madrid, Barcelona og Mallorca, samt Malaga, Sevilla, Alicante, Valencia, Girona, Ibiza og Santiago de Compostela.

Flyselskapets kabinpersonell streiket også i juni, samt fra torsdag til lørdag denne siste uken.

Kabinpersonellet hos Ryanairs konkurrent EasyJet varsler også at de vil legge ned arbeidet totalt ni dager i juli.

Lørdag ble til sammen 15 flyvninger innstilt og 200 forsinket som følge av streikene i de to lavprisselskapene, ifølge den spanske kringkasteren RTVE.

Lørdag var det Frankrikes travleste flyplass som ble berørt. Flyplassansatte på Charles de Gaulle flyplass streiket. Det førte til at 10 prosent av alle flyvningene ble kansellert.

I ferielandet Portugal er det ikke streik, men 65 flyvninger fra og til Lisboa ble kansellert lørdag grunnet «ulike utfordringer ved forskjellige europeiske flyplasser», følge flyplassadministrasjonsselskapet ANA.

Også her hjemme står utfordringene i kø

Frem til tirsdag denne uken var det streiket blant flyteknikere. Streiken rammet særlig mange av Widerøes flyvninger. Streiken ble avblåst ved tvungen lønnsnemnd.

Nå knyttes det stor spenning til meglingen mellom SAS og pilotene. Forhandlingene, som hadde frist onsdag 29. juni, er nå utsatt til mandag klokken 12.

Hvis SAS ikke blir enig med pilotene, kan 900 piloter bli tatt ut i streik. Da vil en rekke flyavganger fra Norge og utlandet bli innstilt skriver E24.

Flere nyheter: