Menu
Fifa og Qatar får ny skjennepreken av menneskerettsgrupper for behandlingen av migrantarbeidere i landet. Foto: Magnus Aabech / NTB

Menneskerettsgrupper krever milliardkompensasjon til migrantarbeidere i Qatar

En koalisjon av menneskerettsgrupper krever at Fifa og Qatar setter av 4,3 milliarder kroner til kompensasjon til skadde migrantarbeidere og etterlatte.

Av NTB | 19.05.2022 08:31:05

Sport: «Fifa og Qatar har sviktet migrantarbeiderne som har vært avgjørende for verdensmesterskapet (i fotball) i 2022, men de kan fortsatt gi kompensasjon til de alvorlig skadde og familiene til de døde», skriver Human Rights Watch i en uttalelse.

Bak uttalelsen står også Amnesty, organisasjonen FairSquare og en koalisjon av menneskerettsgrupper.

I februar i fjor la avisen The Guardian fram undersøkelser som avdekket at 6500 fremmedarbeidere i Qatar hadde mistet livet siden landet ble tildelt fotball-VM i 2010.

«Hundretusenvis av migrantarbeidere i Qatar har ikke mottatt kompensasjon for alvorlige skader i forbindelse med byggingen og vedlikehold av infrastruktur til fotball-VM», skriver HRW.

De som jobber med bygging av VM-anleggene i Qatar, er for det meste menn fra Sørvest-Asia. Både Fifa-president Gianni Infantino og VM-toppene i Qatar har gjentatte ganger poengtert at de jobber hardt med å bedre forholdene for gjestearbeiderne.

Likevel har en rekke organisasjoner pekt på at forholdene fortsatt er sterkt kritikkverdige.

Amnesty mener Fifa har nok penger til å kunne betale beløpet som kreves.

Organisasjonen har i mange år dokumentert menneskerettighetsbrudd i landet. Det har ført til at både Fifa og toppene i Qatar har rettet søkelyset mot problemene, men Amnesty mener likevel at forholdene ikke i nevneverdig grad har blitt forbedret.

«Til nå har verken Fifa eller Qatar oppfylt deres respektive ansvar og forpliktelser», heter det videre i brevet.

Fifa har ikke kommentert kravet.

VM i fotball starter 21. november.

«Fifa bør sette av minst 440 millioner dollar (4,3 milliarder kroner) for å kompensere og investere i midler for å forbedre beskyttelsen av arbeiderne», heter det videre. 440 millioner dollar ifølge HRW identisk med premiepengene som deles ut til deltakerlandene i VM.

«Beløpet representerer en liten prosentandel av Fifas forventede omsetning på 6 milliarder dollar (59 milliarder kroner) i VM», skriver Amnesty, ifølge nyhetsbyrået Ritzau, og sier videre at Fifa i tillegg har 15 milliarder kroner i reserve.

(©NTB)