Menu
FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, høster kraftig kritikk etter sitt besøk i Kina i forrige måned. Der hadde hun blant annet et videomøte med president Xi Jinping. Foto: Xinhua / AP / NTB

Menneskerettsgrupper krever Bachelets avgang

Over 230 menneskerettsgrupper krever at FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, går av etter et besøk i Kina nylig.

Av NTB | 08.06.2022 18:45:54

Politikk: Blant dem som har undertegnet oppropet er grupper som kjemper for rettighetene til uigurer, tibetanere og sørmongoliere, samt demokratiforkjempere i Hongkong og Kina.

Flere internasjonale menneskerettsforkjempere slutter seg til kravet om Bachelets «øyeblikkelige avgang» og anklager henne for å ha «hvitvasket» Beijings «grusomheter» under besøket i mai.

Dersom Bachelet ikke går av, oppfordrer kritikerne FNs generalsekretær António Guterres til ikke å forlenge mandatet hennes når det utløper i august.

Bachelet besøkte blant annet Xinjiang-provinsen der Kina anklages for å ha internert over 1 million uigurer og andre muslimer i arbeidsleirer, samt for tvangssterilisering av kvinner og tvangsarbeid.

USA har omtalt Kinas handlinger i Xinjiang som «folkemord» og «forbrytelser mot menneskeheten», men ledelsen i Beijing avviser kritikken og hevder å bekjempe ytterliggående islamister.

Det er ventet at Bachelet vil få krass kritikk fra flere land når FNs menneskerettsråd samles i Genève neste uke.

(©NTB)

Flere nyheter: