Menu
Mange iranske kvinner har under høstens protestbølge kastet det obligatoriske hodeplagget, en handling som i seg selv uttrykker motstand mot regimet. Bildet er tatt i Teheran i oktober. Foto: AP / NTB

Menneskerettsgruppe: Minst 100 demonstranter risikerer dødsstraff i Iran

Minst 100 iranere som er pågrepet i de landsomfattende demonstrasjonene mot regimet, anklages for forbrytelser som kan straffes med døden, ifølge IHR.

Av NTB | 27.12.2022 20:04:47

Kriminalitet og rettsvesen: I en rapport tirsdag identifiserer den Oslo-baserte organisasjonen Iran Human Rights (IHR) 100 fanger som står i fare for å bli dømt til døden. Blant dem er minst elleve som allerede er idømt dødsstraff. Fem av de pågrepne på IHRs liste er kvinner.

Mange av de innsatte har begrenset tilgang til juridisk bistand, ifølge IHR.

Tidligere i desember henrettet Iran to menn som var dømt for forbrytelser i forbindelse med protestbølgen. Landet har vært rystet av demonstrasjoner siden midten av september, da 22 år gamle Mahsa Amini døde i varetekt.

Hun ble pågrepet av det såkalte moralpolitiet, angivelig for brudd på landets strenge klesregler.

Minst 14.000 mennesker er pågrepet siden demonstrasjonene startet, ifølge FNs oversikt i november.

– Ved å utstede dødsdommer og henrette noen av dem, vil de få folk til å gå hjem, sier IHR-direktør Mahmood Amiry-Moghaddam med henvisning til iranske myndigheters behandling av demonstranter.

– Det har en viss effekt, sier han til AFP, men legger til at de generelt ser et økende raseri mot myndighetene.

– Strategien om å spre frykt gjennom henrettelser har mislyktes, mener Amiry-Moghaddam

Ifølge IHR er 476 demonstranter drept i Iran siden september. Irans sikkerhetsmyndigheter sa i starten av desember at over 200 personer er drept, inkludert medlemmer av sikkerhetsstyrkene.

(©NTB)

Flere nyheter: