Menu
Italias ferske statsminister Giorgia Meloni har saksøkt den kjente journalisten og forfatteren Roberto Saviono for ærekrenkelser. Foto: AP / NTB

Meloni saksøker journalist for ærekrenkelser

Journalisten og forfatteren Roberto Saviano, kjent for sine avsløringer om mafiaen, er saksøkt for ærekrenkelser av Italias nye statsminister Giorgia Meloni.

Av NTB | 13.11.2022 10:01:05

Kriminalitet og rettsvesen: Bakgrunnen for søksmålet er en uttalelse der Saviano kritiserte Melonis syn på innvandring. Strafferammen er opptil tre års fengsel.

Saviano er best kjent for boken «Gomorra», som tar for seg den napolitanske Camorra-mafiaen og ble en internasjonal bestselger. Siden boken kom ut har han levd med politibeskyttelse som følge av drapstrusler fra mafiaen.

Uttalelsen om Meloni, som da ledet det lille nasjonalkonservative opposisjonspartiet Italias brødre, falt under et TV-intervju i desember 2020.

Saviano ble bedt om å kommentere at en seks måneder gammel baby fra Guinea omkom da en båt med migranter forliste i Middelhavet.

Journalisten rettet en anklagende pekefinger mot Meloni og Matteo Salvini, lederen av det ytterliggående høyrepartiet Ligaen, som nå inngår i Melonis regjeringskoalisjon.

Både Meloni og Salvini saksøkte deretter Saviano for ærekrenkelse. Melonis sak åpner tirsdag, mens saken Salvini har anlagt er berammet til februar.

Ytringsfrihetsorganisasjonen PEN International har bedt Meloni om å droppe søksmålet mot den italienske journalisten.

– Ved å forfølge denne saken mot ham sender du en skremmende melding til alle journalister og forfattere i dette landet som kanskje ikke lenger tør å snakke fritt av frykt for represalier, heter det i et brev til den italienske statsministeren fra PEN.

Det utløste strid med Frankrike, som tok imot ett av skipene, norske Ocean Viking.

– Denne høyreekstreme regjeringen trenger fiender som møter to kriterier: Enten fiender som ikke har noen stemme, som migranter, eller kjente personer slik at straffen kan framstå som avskrekkende, sier Saviono.

– Det vil bli enda vanskeligere for journalister å fortelle hva som skjer og gi uttrykk for meninger der som man risikerer å måtte forsvare ytringsfriheten sin i retten når man kritiserer makten og den umenneskelige politikk, sier han.

– Til Meloni og Salvini vil jeg bare si: Dere er noen jævler! Hvordan kunne dere, sa han.

Melonis regjering har lagt seg på en tøff linje når det gjelder flyktninger og migranter og nektet forrige helg å la redningsfartøy med flere hundre mennesker om bord legge til kai i Italia.

(©NTB)

Flere nyheter: