reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
15 norske kvinner og menn deltar i FNs Minusma-styrke i Mali, der det kommer meldinger om et mulig kuppforsøk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Meldinger om mulig kuppforsøk i Mali

Soldater i en militærforlegning utenfor Bamako i Mali har gjort opprør og tatt offiserer til fange. Det går rykter om et mulig kuppforsøk.

Av NTB | 18.08.2020 14:38:09

Politikk: Øyenvitner forteller om skyting i militærforlegningen, som ligger i Kati, rundt 15 kilometer utenfor hovedstaden Bamako.

Ifølge ubekreftede meldinger pågriper soldater også tjenestemenn og politikere inne i Bamako.

– Det råder total forvirring, sier en ansatt i landets sikkerhetsdepartement.

Det er ikke kjent hvor Malis hardt pressede president Ibrahim Boubacar Keita befinner seg.

Andre land i regionen har forsøkt å mekle i striden mellom Keita og opposisjonen, som har organisert seg i den såkalte 5. juni-bevegelsen, men uten hell.

Kupplederen Amadou Haya Sanogo ble senere tvunget til å overlate makten til en overgangsregjering, som arrangerte valg der Keita vant.

Øyenvitner fortalte samtidig om stridsvogner langs veiene som ledet inn til Bamako.

Norge har 15 personer tilknyttet FNs fredsbevarende operasjon i landet (Minusma).

– De norske der forsøker nå å få oversikt over situasjonen, sier pressetalsperson Jørn Hammarbeck i Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum.

Demonstranter har de siste to månedene krevd Keitas avgang og anklager ham for å være ute av stand til å styre økonomien, håndtere korrupsjon og løse den åtte år lange konflikten med ytterliggående islamistopprørere.

Tirsdagens hendelser minner om det som skjedde i 2012, da soldater gjorde opprør i den samme militærforlegningen. Det ble starten på et kupp der de militære grep makten.

De norske og franske ambassadene i Bamako sendte begge ut sikkerhetsvarsel om et mulig militærkupp tirsdag og skrev at soldater var på vei inn i hovedstaden.

(©NTB)

Flere nyheter: