Menu
Den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr og hans tilhengere krever nyvalg i Irak, der den politiske situasjonen har vært fastlåst i nesten ti måneder. Foto: AP / NTB

Mektig sjialeder krever nyvalg i Irak

Den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr krever at Iraks nasjonalforsamling blir oppløst og at det holdes nyvalg i landet.

Av NTB | 03.08.2022 20:50:42

Religion og livssyn: Sadr holdet onsdag en TV-tale der han ba om «en demokratisk, revolusjonær og fredelig prosess, deretter nyvalg etter at nasjonalforsamlingen er oppløst».

Tilhengere av Sadr har i fem dager okkupert nasjonalforsamlingen i Bagdad, i protest mot den fastlåste politiske situasjonen i landet.

Nesten ti måneder etter valget på ny nasjonalforsamling har de folkevalgte fortsatt ikke greid å bli enige om ny regjering, statsminister eller president.

Resultatet er koalisjonen Redder hjemlandet, som har 155 representanter, men heller ikke dette gir flertall i den irakiske nasjonalforsamlingen.

Denne alliansen har 130 representanter i nasjonalforsamlingen og her heller ikke flertall.

Nasjonalforsamlingen har dermed ikke vært beslutningsdyktig, og det politiske kaoset fortsetter.

– Jeg har ingen interesse av å forhandle. Ikke tro på ryktene om at jeg ønsker dialog, sa han.

– Vi har alt forsøkt å holde dialog med dem, men det ga verken oss eller nasjonen noe – bare ruiner og korrupsjon, sa han i TV-talen.

Iraks fungerende statsminister Mustafa al-Kadhemi og president Barham Saleh nekter imidlertid å gi opp håpet om en forhandlingsløsning og tar til orde for «en nasjonal dialog».

Den største blokken i nasjonalforsamlingen kontrolleres av den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr og har 73 av de 329 representantene. Det er ikke nok til å danne regjering, og Sadr har derfor alliert seg med Kurdistans demokratiske parti (KDP) og flere sunnimuslimske partier.

Sadr-koalisjonen er på kant med det såkalte Koordinasjonsrammeverket, en mektig allianse som inkluderer tidligere statsminister Nuri al-Maliki og den Iran-støttede Fatah-alliansen, den politiske grenen av den sjiamuslimske Hashed al-Shaabi-militsen.

Sadr utelukket onsdag en forhandlingsløsning og sa at toget for dette nå har gått.

(©NTB)

Flere nyheter: