reklame for smiaa
Menu
Riksmekleren innkalte onsdag partene i busskonflikten til et møte. Her er Jim Klungnes i Yrkestrafikkforbundet. Foto: Berit Roald / NTB

Meklingen i busskonflikten gjenopptas

Meklingen mellom partene i busskonflikten gjenopptas klokka 14 onsdag, bekrefter av en av partene overfor NTB.

Av NTB | 30.09.2020 14:53:08

Arbeidsliv: Han kommenterte situasjonen ved 19-tiden onsdag kveld. Da hadde representanter for bussjåførene og arbeidsgiverne sittet sammen i sju timer etter å ha blitt kalt inn av Ruland.

– Det er ikke noen løsning nå, men partene har vært her siden klokka 12 og har jobbet godt og konstruktivt i den perioden, sier han til NRK.

– Dette er en stor og alvorlig arbeidskonflikt, det er den største konflikten på mange år og den rammer tredjepart ganske hardt. Da må vi prøve å se om i må se om det er mulig å få i gang en dialog igjen mellom partene for å finne en løsning, tilføyde han.

Ruland vil ikke kalle det som foregår på kontoret hans for en mekling.

– Det er gjenopptatt en dialog, sier han til NTB.

Han vil heller ikke bekrefte meldinger om at det ligger noe nytt tilbud på bordet, men bekrefter at de vil jobbe videre utover onsdagskvelden.

Siden meklingen er frivillig fortsetter streiken til partene eventuelt har funnet en løsning, eventuelt at det blir et nytt brudd.

Det er ti dager siden det ble brudd i bussmeklingen mellom NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden, og Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet på arbeidstakersiden.

I forkant av møtet sa flere av partene på arbeidstakersiden at de har forventninger om at arbeidsgiversiden har noe å tilby dem.

Over 8.000 bussjåfører landet over har nå lagt ned sitt arbeid, og streiken rammer hele landet.

Det har også blitt lagt stor vekt på arbeidstidene til sjåførene, som ofte jobber såkalte delte skift, og at en pålagt sikkerhetssjekk ofte er ubetalt.

Flere har kritisert streiken fordi den kan gjøre det mer trangt om plassen i den øvrige kollektivtrafikken, noe som kan være uheldig i en pandemisituasjon. Helsetilsynet har siden streiken startet overvåket om den har satt liv og helse i fare, men har ikke konkludert med at den har det.

Ifølge FriFagbevegelse har arbeidsgiversiden kommet med et nytt tilbud og at det er det som skal være grunnlaget for at meklingen nå igjen er i gang.

Riksmekler Ruland tok initiativ til det noe uvanlige og frivillige møtet for å få en status fra partene og få slutt på streiken. Han viser blant annet til pandemien som et bakteppe.

Striden i busskonflikten handler blant annet om at arbeidstakerorganisasjonene mener at lønnsavstanden fra bussjåfører til industriarbeidere er blitt stadig større de siste årene.

Flere nyheter: