Menu
Riksmekler Mats Ruland møtte pressen i 21-tiden at mer står på spill i sluttfasen av meklingen som foregår på Thon Hotel Opera i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Meklingen fortsetter fredag kveld: – Mer står på spill i oppløpet

Det er fremdeles ingen enighet mellom partene i meklingen i frontfaget fredag kveld. Samtalene fortsetter for å unngå storstreik.

Av NTB | 01.04.2022 21:49:31

Arbeidsliv: – En mekling har ulike faser der det i perioder er enklere og vanskeligere. Oppløpet i en mekling er alltid vanskelig, og vi er i den fasen nå. Det påvirker dynamikken i meklinga, sier Riksmekler Mats Ruland.

– Mer står på spill og det blir satt mer på spissen, i tillegg er partene slitne, men jeg opplever at det har vært jobbet godt hele veien og gjort gode forsøk på å finne løsninger.

Da han møter pressen i 21-tiden er det 21 timer siden meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til fredag. 27.600 medlemmer av Fellesforbundet og rundt 1.000 i Parat tas ut i streik dersom man ikke blir enige.

– Det er noen elementer som fortsatt må på plass for å få en løsning, sier Ruland som forklarer at det er helheten som gjør meklinga vanskelig. I tillegg til at det er lagt inn flere punkt som isolert er vanskelig.

Det har vært hyppig møtevirksomhet i løpet av fredagen og Riksmekleren håper forhandlingene ikke går inn i nok en natt.

– Nå ser jeg virkelig en mulighet for at vi kan bli enige, sa Norsk Industri-leder Stein Lier Hansen til kanalen.

– Det har vært en positiv utvikling den siste tida, sa Lier-Hansen.

Partene har sendt brev til Statsministerens kontor, hvor de ber om støtte til å løse en floke knyttet til etter- og videreutdanning, opplyser kilder til VG. Statsministerens kontor vil ikke bekrefte eller kommentere dette overfor NTB.

Lønnsforhandlingene i industrien startet 9. mars. Mens arbeidstakerorganisasjonene krever økt kjøpekraft og har vist til stadig stigende priser, har Norsk Industri advart mot en lønnsøkning som vil gå ut over konkurransekraften. Samtidig har Ukraina-krigen og sanksjonene mot Russland ført til prisøkninger og uforutsigbarhet.

Teknisk beregningsutvalg (TBU), som legger fram nøkkeltall i forkant av lønnsoppgjørene, oppjusterte like før forhandlingene den ventede prisveksten til 3,3 prosent.

Dette er ikke første gang meklingen går på overtid: I 2020 meklet partene 23 timer på overtid før de ble enige. Det var sist streik i frontfagsforhandlingene i 1996.

Fremdeles er Ruland optimistisk, men han sier det vil ta noen timer før en avtale eventuelt er på plass. Foreløpig er det ikke lagt fram en skisse.

Leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, var optimistisk da han møtte NRK tidligere fredag ettermiddag.

Utfallet av oppgjøret i frontfaget har mye å si for lønnsoppgjøret også i andre bransjer. Tanken med frontfagsmodellen er at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammene for de andre oppgjørene.

(©NTB)

Flere nyheter: