Menu
Riksmekler Mats W. Ruland da han ga pressen en orientering ved 21-tiden torsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mekling på overtid i frontfaget

Mange timer på overtid fortsetter meklingen mellom partene i frontfaget. Over 28.000 industriansatte kan bli tatt ut i streik, men skal møte på jobb fredag.

Av NTB | 01.04.2022 06:34:32

Økonomi og næringsliv: – Det er noen timer igjen før vi kan finne en løsning. Det har vært arbeidet gjennom hele natta, men det er fortsatt stor avstand mellom partene, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland fredag morgen, ifølge FriFagbevegelse.

Ruland er forsiktig med å kommentere hvilke barrierer meklingen står foran, men bekrefter at det er utfordringer knyttet til beregningen av prisveksten.

Partene har jobbet gjennom hele natta. Ruland sier til NRK at det er flere temaer som er vanskelige.

– Det er totaliteten som er avgjørende før partene kommer i mål, sier Ruland.

Fristen for meklingen gikk ut ved midnatt natt til fredag. Klokka 7.40 pågikk meklingen fortsatt.

Verken Fellesforbundet eller Parat kom til enighet med arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri i den frivillige meklingen.

Dermed gikk oppgjøret til tvungen mekling, og partene møttes hos riksmekler Ruland mandag denne uka.

– Jeg har fortsatt slipset på, og vi kommer nok til å holde på med meklingen en god stund videre, sa han til NRK noe etter klokka 23 torsdag kveld.

– Det er bevegelse. Nå sitter partene og jobber hver for seg, og så jobbes det også i arbeidsgrupper. Og så skal vi ha møter videre gjennom natten, fortsatte Ruland.

27.600 medlemmer av Fellesforbundet og rundt 1.000 i Parat tas ut i streik fra fredag dersom man ikke blir enige.

Dette er selvsagt ikke første gang meklingen går på overtid: i 2020 meklet partene 23 timer på overtid før de ble enige. Det var sist streik i frontfagsforhandlingene i 1996.

– Partene besluttet å fortsette meklingen på overtid. Meklingen pågår fortsatt fredag morgen. Ansatte skal dermed møte på jobb som normalt, melder Fellesforbundet på sine nettsider litt over klokka 5.

Riksmekleren varslet at han kommer til å kaste slipset når det er en avklaring.

Tidligere torsdag sa Ruland til NTB at det er et vanskelig bakteppe i år, hvor økonomien er på vei ut av en pandemi, i tillegg til en høy prisvekst og stigende rente det siste året.

Flere nyheter: