Menu
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at hun vurderer å innføre ID-kontroll på grensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mehl vurderer grensekontroll – Frp vil ha det raskt på plass

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) vurderer å innføre kontroll på grensen. Frp mener det må innføres raskt.

Av NTB | 18.03.2022 13:19:38

Politikk: På en pressekonferanse fredag ettermiddag sa Enger Mehl at norske myndigheter kommer til å følge med enda nøyere på grensen framover enn det som har blitt gjort hittil.

– Vi vil vurdere å innføre grensekontroll. Det kan komme om ikke veldig lenge, men det er viktig å gjøre dette etter en grundig vurdering. Det er et ressursspørsmål. Vi må vurdere om det er riktig å bruke politiets ressurser på å sjekke alle som passerer grensen, opp mot hva vi får ut av det, sa hun.

– Det må være kontrollert, ellers blir folk bekymret. Derfor er det også viktig å få på plass ID-kontroll på grensen. Vi må ha kontroll på hvem som kommer til Norge, sa hun.

Til NTB utdyper Listhaug at det er mange som reiser ned for å hente folk, og at mange har behov for hjelp. Men at det i alle slike situasjoner er folk som ikke har krav på beskyttelse som vil prøve å komme inn i landet.

– Det kan være folk som vil prøve å lure seg med. Det er veldig viktig at vi har kontroll på hvem som kommer til Norge, sier hun.

– Men i denne situasjonen, når det kommer veldig mange personer over grensen raskt, har jeg over tid vurdert om grensekontroll er et riktig tiltak, sier hun.

Hun trekker fram at ID-kontroll på grensene er veldig ressurskrevende. Ifølge Mehl har også politiet hatt i oppdrag å overvåke grensene mer enn ellers siden krigen startet.

– Det ble også forsterket denne uka, legger hun til.

– Hvis man tar en beslutning om grensekontroll, vil det kunne skje på kort tid. Men vi vet fra koronapandemien at det krever mye ressurser fra politiet, og vi må vite at det er rett prioritering.

Frp har de siste ukene tatt til orde for at Norge bør innføre ID-kontroll på grensene i forbindelse med Ukraina-krigen. Frp-leder Sylvi Listhaug gjentok dette i debatten etter statsministerens redegjørelse i Stortinget fredag.

Enger Mehl sier til NTB at Norge ennå ikke har innført grensekontroll til Sverige og Danmark fordi Norge er med i Schengen.

(©NTB)

Flere nyheter: