Menu
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl på pressetreff om situasjonen i Ukraina. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mehl: Har bedt UDI gjøre klart for at flere tusen kommer til Norge

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier Utlendingsdirektoratet (UDI) har blitt bedt om å planlegge for at det kan komme flere tusen ukrainere til Norge.

Av NTB | 04.03.2022 19:18:17

Krig og konflikter: – Vi har bedt UDI om å gjøre klart for at det kan komme flere tusen til Norge. Vi har også sagt at det kan komme flere oppdrag om videre oppskalering. Men det er viktig at vi løser denne situasjonen nå sammen med resten av Europa, slik at vi fordeler de økonomiske konsekvensene, og at ikke det blir så mange flyktninger på ett sted, sier Mehl til NTB.

Fredag kveld kunngjorde hun og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Norge vil gi kollektiv, midlertidig beskyttelse til ukrainske flyktninger i lys av Russlands invasjon.

Siden den startet 24. februar, har over én million flyktet fra Ukraina, ifølge FN. De mener at dersom krigen fortsetter, kan det flere millioner ende opp med å forlate landet.

– Jeg vil ikke tallfeste hvor mange flyktninger det planlegges for. Det mener jeg ikke er riktig på det tidspunktet vi er nå. Vi er opptatte av å oppskalere kapasiteten betydelig, og samtidig så skal vi bistå de landene som har den største belastningen.

På spørsmål om det igjen kan bli aktuelt å gjøre høyfjellshotell om til asylmottak, svarer ministeren slik:

– UDI har blitt bedt om å kontakte sine leverandører i disse spørsmålene, og så er det opp til dem å finne gode løsninger på dette. De er godt rustet til å håndtere denne situasjonen, og det jobbes det nå med.

– Vi fikk bestillingen fra UDI torsdag ettermiddag, opplyser Hero-direktør Vidar Torheim til Jærbladet.

Selskapet Hero opprettet i fjor høst et akuttmottak på Nærlandsheimen for flyktninger fra Afghanistan, en måned etter at asylmottaket der ble lagt ned.

Akuttmottaket ble lagt ned i begynnelsen av januar, men nå gjøres det klart for å ta imot mellom 200 og 250 personer.

– Det er for tidlig å si hvor vi havner i forhold til situasjonen i Syria. Men nå er det krig i vårt nærområde. Vi ser en ufattelig krig i Europa som alle hadde håpet tilhørte fortiden, og nå er det viktig at vi stiller opp, sier Mehl.

Regjeringen kunngjorde også at UDI har fått i oppdrag å etablere flere asylmottaksplasser, men Mehl ville ikke gi nøyaktige tall på hvor mange de venter at kommer til Norge.

På Nærland i Hå kommune på Jæren blir det nå nok en gang opprettet et akuttmottak for flyktninger.

Justisministeren vil ikke sammenligne den mulige flyktningstrømmen med den som kom fra Syria for en tid tilbake.

(©NTB)

Flere nyheter: