reklame for Sheiken Bowling
Menu
Sveriges statsminister Magdalena Andersson vurderer å ta Sverige inn i Nato. I formiddag legges det fram en sikkerhetspolitiske analyse som danner grunnlag for avgjørelsen. Foto: Michal Dyjuk / AP / NTB

Medier: Viktig svensk Nato-rapport peker på fordeler med Nato-medlemskap

Den svenske regjeringen og Riksdagen legger fredag fram en sikkerhetspolitisk analyse som danner grunnlag for landets Nato-beslutning.

Av NTB | 13.05.2022 10:00:49

Krig og konflikter: Inntil nå har Sverige, i likhet med Finland, offisielt vært nøytralt. Men i begge landene skjøt Nato-debatten fart da Russland invaderte Ukraina.

Sverige har i dag en rekke forsvarssamarbeid, blant annet med Storbritannia og USA, i tillegg til et tett samarbeid med Finland.

De nåværende samarbeidene gir imidlertid ingen formell garanti om Nato-beskyttelse dersom Sverige blir truet eller angrepet. Evnen til å avskrekke et russisk angrep begrenses av at samarbeidene ikke har gjensidige forsvarsforpliktelser, står det i utkastet til analysen.

Analysen gir ikke en entydig anbefaling om Sverige bør søke medlemskap eller ikke, ifølge TT. Tidligere har også Expressens kilder sagt dette.

Krigen i Ukraina har gjort det klart at Natos artikkel 5, som sier at et angrep på ett medlemsland er et angrep på hele alliansen, kun gjelder for Nato-medlemmer og ikke nødvendigvis partnere, som Ukraina og Sverige, påpekes det.

(©NTB)

Flere nyheter: