Menu
Sveinung Rotevatn (til venstre), Abid Raja og Trine Skei Grande på Slottsplassen etter endringene i regjeringen i januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Medier: Venstres valgkomité foreslår Rotevatn og Raja som nestledere

Valgkomiteen i Venstre går inn for Sveinung Rotevatn og Abid Raja som nye nestledere, ifølge TV 2 og Aftenposten.

Av NTB | 05.03.2020 19:16:22

Politikk: Ifølge flere medier foreslås partileder Trine Skei Grande gjenvalgt.

En kilde opplyser til Aftenposten at Rotevatn foreslås som første nestleder og Raja som andre nestleder.

Lederstriden i partiet har fått en ny omdreining de siste dagene. Onsdag gikk Elvestuen, som ble vraket som klima- og miljøminister i januar, til et oppsiktsvekkende angrep på Grande, og torsdag ba flere partitopper i Venstres Oslo-lag, samt lederen i Bergen Venstre, Trine Skei Grande om å trekke seg. Det samme gjorde Unge Venstre, som ønsker seg Sveinung Rotevatn som ny partileder.

– Venstre er i en dyp indre krise. Vi tror at partiet har behov for fornyelse og nye profiler, sa Unge Venstres nestleder Ane Breivik til NTB.

Breivik er også leder i Bergen Venstre.

Bak lederdiskusjonen ligger dyp bekymring for den dårlige oppslutningen blant velgerne. Venstre har omtrent ikke vært over sperregrensen siden partiet gikk inn i regjeringen for over to år siden.

Det interne kravet om fornyelse har vokst i styrke, og mange Venstre-folk mener dagens ledelse har forspilt sin mulighet til å løfte partiet. Grande har ledet Venstre siden 2010, mens Elvestuen og hans nestlederkollega Terje Breivik har hatt sine verv siden henholdsvis 2008 og 2012.

Samtidig har opprivende personkonflikter preget Venstre. Hardest gikk det for seg da Grande for åpen mikrofon og i andres påhør for halvannet år siden skjelte ut Raja, noe hun senere måtte beklage.

Venstre skal velge ny partiledelse på sitt landsmøte 17.–19. april.

Valgkomiteen i Venstre holder pressekonferanse om sin innstilling torsdag klokken 19.15 på Gardermoen. Det har vært knyttet stor spenning til innstillingen og til om en eller flere fra dagens ledertrio – partileder Trine Skei Grande og nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik – blir vraket av valgkomiteen.

Ikke navngitte kilder har opplyst til NRK at valgkomiteen to ganger det siste halvåret oppfordret Grande til å frivillig å kaste inn håndkleet.

Flere nyheter: