Menu
– Mitt klare budskap til Putin er: Hold deg utenfor det amerikanske valget, sier Bernie Sanders, som ønsker å bli Demokratenes presidentkandidat. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix

Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen

Bernie Sanders retter en advarende pekefinger mot Russland, som ifølge amerikanske tjenestemenn blander seg inn i Demokratenes nominasjonskamp til hans fordel.

Av NTB | 22.02.2020 02:01:18

Politikk: Både Washington Post og New York Times melder at amerikanske tjenestemenn har fortalt Sanders at Russland blander seg inn i den demokratiske nominasjonskampen, og at et av målene er å hjelpe Sanders.

– Jeg bryr meg ærlig talt ikke om hvem Putin ønsker at blir president, sier Sanders i en uttalelse fredag med henvisning til Russlands president Vladimir Putin.

– Mitt klare budskap til Putin er: Hold deg utenfor det amerikanske valget, og som president vil jeg sørge for at du gjør det, sier Sanders.

– I 2016 brukte Russland internettpropaganda for å skape splid i vårt land, og jeg har forstått det slik at de gjør det igjen i 2020. Noen av de stygge tingene på internett som tilskrives vår valgkamp, kommer kanskje ikke fra ekte støttespillere, sier Sanders fredag.

Amerikanske myndigheter konkluderte etter 2016-valget med at Russland brukte sosiale medier til støtte for Sanders i nominasjonskampen mot Hillary Clinton. Støtten til Sanders var ifølge myndighetene en del av en større innsats der hensikten var å sverte Clinton og skape splid blant amerikanske velgere, med det endelige mål å få Trump valgt til president.

Under orienteringen i etterretningskomiteen til Representantenes hus ga etterretningstjenestenes valgspesialist Shelby Pierson og andre representanter for etterretningen et generelt overblikk over russiske tiltak for å påvirke valget, inkludert hacking, bruk av sosiale medier og angrep på valgsystemet.

Selv om det er russernes mål å få Trump gjenvalgt, er de ifølge brifingen også ute etter å så mistillit til valgprosessen generelt.

Også folkevalgte i Kongressen og USAs president Donald Trump er orientert om den russiske innblandingen, skriver Washington Post. Det er ikke kjent på hvilken måte Russlands støtter Sanders i nominasjonskampen.

Meldingen om angivelig russisk støtte til Sanders kommer etter at amerikanske medier torsdag meldte at USAs etterretningstjenester 13. februar orienterte Kongressen om at de mener Russland forsøker å påvirke årets valg for å hjelpe Trump å bli gjenvalgt.

(©NTB)

Flere nyheter: