Menu
Nasams-systemet på Festningsplassen i Oslo i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Medier: Ukrainske soldater har fått opplæring i luftvern i Norge

Ukrainske soldater har fått opplæring i å bruke avanserte luftvernsystemer i Norge, melder The New York Times og NRK.

Av NTB | 03.11.2022 20:21:10

Politikk: Opplæringen har skjedd på hemmelig sted, skriver NRK. Forsvaret har tidligere bekreftet at ukrainske soldater har fått opplæring i Norge, og eksperter har sagt at det er nærliggende å tro at det er opplæring i våpensystemer Norge gir til Ukraina.

Kilder i amerikanske myndigheter sier til The New York Times at det dreier seg om avanserte luftvernsystemer. NRK skriver at de har fått opplyst at disse opplysningene stemmer.

Det er luftvernsystemet Nasams ukrainerne har fått opplæring i. Det skal dreie seg om i underkant av 100 soldater. Amerikanske myndigheter har tidligere opplyst at Nasams skal være på plass i Ukraina snarlig.

– Norge støtter den amerikanske Nasams-donasjonen med materiell og trening av personell, skriver Forsvarsdepartementet til NRK.

Venstre-leder Guri Melby, som har vært blant pådriverne for å gi mer våpen og opplæring til ukrainske soldater, er fornøyd.

– Jeg er veldig glad for nyheten om at ukrainske soldater har fått opplæring i avansert luftvern her i Norge. Her fortjener regjeringen skryt, sier hun.

– Vi må fortsette å støtte Ukraina med det vi kan. Jeg mener at Norge i tillegg til opplæringen også burde donere mer luftvern som Nasams og sjømålsmissil som NSM til Ukraina, som et klart og tydelig signal om at Norge og Europas støtte til Ukraina er både langsiktig og forpliktende, sier Melby.