reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Afghanere ser ut fra livbåter under en redningsaksjon som den tyrkiske kystvakten gjennomførte i Egeerhavet i september. Tyrkia oppgir at landet har reddet over 300 mennesker som er blitt utsatt for tilbakepressing på gresk siden bare i september. Foto: Emrah Gurel / AP/ NTB

Medier: Frontex involvert da asylsøkere ble presset tilbake i Egeerhavet

EU-styrken Frontex har vært involvert i ulovlig tilbakepressing av asylsøkere som har forsøkt å ta seg over Egeerhavet til Hellas, melder flere medier.

Av NTB | 24.10.2020 14:23:12

Politikk: En undersøkelse utført av fire medier viser at høytstående tjenestemenn i Frontex visste om den ulovlige praksisen, og at de også i noen tilfeller selv var innblandet, skriver Der Spiegel og den tyske rikskringkastingen ARD lørdag.

Det er første gang at dette avsløres, skriver Der Spiegel på sin nettside.

Praksisen er kjent som «pushbacks» og innebærer at asylsøkere blir sendt ulovlig tilbake over en grense der de risikerer forfølgelse.

Journalister sier de har avslørt seks tilfeller siden april, der Frontex enten forholdt seg passivt til at båter med flyktninger og migranter ble tvunget tilbake til tyrkisk farvann, eller der Frontex deltok aktivt.

En video fra juni viser hvordan en Frontex-båt blokkerer en båt med asylsøkere. Et senere klipp viser hvordan båten kjører i full fart over baugen til den andre båten før den forlater området.

En rekke medier har vært involvert i å grave fram dokumentasjonen. Blant dem er Bellingcat, Lighthouse Reports og den japanske rikskringkastingen TV Asahim i tillegg til Der Spiegel og ARD.

Journalistene sier de har sammenlignet flere titall videoer, undersøkt satellittbilder og brukt øyenvitneskildringer fra både asylsøkere og Frontex-ansatte.

(©NTB)

Flere nyheter: