reklame for Sheiken Bowling
Menu
Opprørspoliti ved en veisperring i Almaty onsdag. Foto: Vladimir Tretjakov / AP / NTB

Medier: Demonstranter stormer offentlige bygg i Kasakhstan

Flere offentlige bygg i Kasakhstan er blitt stormet av demonstranter, ifølge medier. Statsministeren i landet har gått av.

Av NTB | 05.01.2022 10:54:51

Økonomi og næringsliv: En menneskemengde har tatt seg inn på ordførerkontoret i landets største by Almaty, skriver det lokale mediet Zakon.

Opplysningene bekreftes av en korrespondent fra nyhetsbyrået AFP. Reuters omtaler videoer som angivelig viser at det brenner i bygningen med ordførerkontoret.

Det statskontrollerte russiske mediet RT melder at demonstranter har stormet både ordførerkontoret i Almaty og en offentlig bygning i byen Aktobe.

Natten til onsdag og tirsdag var det protester og sammenstøt både i Almaty og andre byer i Kasakhstan. Den utløsende årsaken er økende priser på flytende naturgass.

Over tusen mennesker har marsjert mot den viktigste offentlige bygningen i byen. Politiet har brukt sjokkgranater mot demonstrantene.

Også natten i forveien brukte politiet sjokkgranater og tåregass mot demonstranter i Almaty.

Flere enn 200 mennesker er pågrepet etter protestene i flere kasakhstanske byer, ifølge innenriksdepartementet i landet. 95 politifolk skal ha blitt skadd.

Unntakstilstand er innført i de berørte områdene fram til 19. januar.

Visestatsminister Alikhan Smailov ble utpekt som fungerende statsminister inntil en ny regjering er på plass.

– Ikke lytt til provokasjoner innenfra og utenfra. Ikke følg oppfordringer om å angripe offentlige bygninger, sa Tokajev i en video på Facebook tidligere på dagen.

Protestene mot gassprisene startet søndag i regionen Mangystau vest i landet. Her er flytende naturgass mye brukt som drivstoff til kjøretøyer.

Korrespondenten fra AFP beskriver situasjonen i Almaty onsdag som kaotisk.

Natt til onsdag kom meldingen om at regjeringen i Kasakhstan har gått av. President Kassym-Jomart Tokajev godkjente statsminister Askar Mamins avskjedssøknad i kjølvannet av uroen.

(©NTB)

Flere nyheter: