Menu
Sverre Kjelsberg (til høyre) og Mattis Hætta vant den norske MGP-finalen i 1980. Bildet er fra 2007. Foto: Knut Falch / NTB

Mattis Hætta er død: – En pioner som samisk joiker

Mattis Hætta, som ble kjent da han joiket i Melodi Grand Prix i 1980, er død. Han ble 63 år gammel.

Av NTB | 10.11.2022 09:41:36

Medisin og helse: Meldingen om Hættas bortgang kom onsdag. Hætta døde som følge av sykdom, skriver NRK.

Mattis Hætta ble norgeskjent over natta da han vant den norske Melodi Grand Prix i 1980 sammen med Sverre Kjelsberg med «Sámiid ædnan». I den europeiske Eurovision-finalen ble det en 16. plass. Kjelsberg døde i 2016.

– Mattis var en pioner som samisk joiker. Det sier sametingsråd og sambygding Hans Ole Eira til iFinnmark.

«Sámiid ædnan» ble opprinnelig skrevet om Alta-saken for Hålogaland Teater. Hætta vokste opp i Masi i Kautokeino kommune i Finnmark, en av bygdene som var foreslått lagd under vann i utbyggingen av Alta/Kautokeino-vassdraget, ifølge Store Norske Leksikon.

– Den økte bevisstheten rundt samiske interesser på 70-tallet skal han ha sin del av æren for, sier Trettebergstuen til NTB.

– Mattis Hætta brakte virkelig samisk kultur til de store massene, selvsagt først og fremst med «Sámiid ædnan» i 1980, men også som skuespiller i en lang rekke produksjoner.

– Det skal vi være takknemlige for, sier kultur- og likestillingsministeren.

Skuespiller Mikkel Gaup sier til NRK at han har gode minner fra sitt vennskap med Hætta. De jobbet sammen på flere film- og TV-innspillinger.

– Han var en person med godt humør. Ikke bare var vi skuespillerkolleger, men vi var i slekt også. Veldig trist å høre om hans bortgang, sier Gaup.

– Jeg glemmer aldri da joik ble en landeplage, det var så stort for oss samer, sier Gaup som var ti år gammel da Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg vant den norske Melodi Grand Prix.

– Særlig i den tiden da han var på topp. For da var ikke joik så godt kjent, og det fantes ikke så mange arenaer for joik. Det var viktig det han gjorde da, også for sameretten. Så Mattis var en pioner som samisk joiker. Derfor er det et stort tap for oss samer at en av våre mest kjente joikere har gått bort, sier Eira.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier at Hættas samfunnsengasjement satte sitt preg på det norske samfunnet.

Mattis Hætta jobbet også som skuespiller og medvirket blant annet i spillefilmen «Kautokeino-opprøret» og ungdomsserien «Hjerterått».

Sametingsråd Eira sier til iFinnmark at Hætta var svært viktig for joikens fremgang.

Flere nyheter: