Menu
Michael Matthews tok en klar seier på lørdagens etappe i Tour de France. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Matthews vant etter råsterk avslutning – dediserte Tour-seieren til datteren

Michael Matthews viste kjempekrefter opp beryktede Côte de la Croix Neuve og tok en etterlengtet seier på den 14. etappen av årets Tour de France.

Av NTB | 16.07.2022 18:10:42

Sport: Matthews var sterkest i den knallharde avslutningen på lørdagens 192,5 kilometer lange og kuperte etappe fra Saint-Étienne til Mende.

Triumfen var australierens første i årets Tour de France og hans fjerde i karrieren. Den forrige kom tilbake i 2017.

I den bratte avslutningen akselererte Matthews på imponerende vis, og han holdt også unna på de siste halvannen kilometerne.

– Jeg tenkte på min fire år gamle datter og kone opp den siste stigningen, og hvor mye de ofrer for at jeg skal få oppfylle mine drømmer, sa en tydelig rørt Matthews etter etappeseieren.

Australieren var imidlertid ikke ferdig. Da duoen nærmet seg toppen, smalt Matthews til og seilet i mål i ensom majestet. 31-åringen sørget med det for lagets andre etappeseier i årets ritt. Nederlandske Dylan Groenewegen tok den første på den 3. etappen.

– Jeg ønsket å vise at jeg ikke bare er en spurter, men at jeg også kan kjøre som jeg gjorde i dag. Gårsdagens etappe passet meg godt, så det var dessverre en god sjanse kastet bort. I Lausanne (8. etappe) ble jeg nummer to bak Tadej (Pogacar), så det var deilig å ta seieren i dag, fortsatte lørdagens seierherre.

Sammenlagtkanonene var aldri i nærheten av å være med i seierskampen på etappen.

Mot toppen av Côte de la Croix Neuve forsøkte likevel slovenske Tadej Pogacar å knipe noen sekunder på sammenlagtleder Jonas Vingegaard, men dansken nektet å gi fra seg en eneste meter til rivalen.

Ineos-rytterne Geraint Thomas og Adam Yates fikk det tøffere opp bakken, og begge tapte snaue 20 sekunder i sammendraget.

Etter den 14. etappen er avstanden mellom Vingegaard og Pogacar fortsatt to minutter og 22 sekunder. Fra den danske Tour-lederen er det nå 2.43 ned til tredjeplasserte Thomas.

Tromsøværingen ble også beste norske på etappen da han tråkket i mål på 45.-plass, nesten 18 minutter bak vinnende Matthews.

Forrige gang det prestisjerittet hadde målgang i Mende, var tilbake i 2018. Da tok spanske Omar Fraile sin første og foreløpig eneste etappeseier i Tour de France.

Før målgang ventet tre brutale kilometer med en gjennomsnittsstigning på 10,2 prosent. Inn i etappens siste kraftanstrengelse satt Matthews sammen med to andre ryttere. Han ble mot toppen hentet av Alberto Bettiol, som på et tidspunkt så ut til å knekke BikeExchange-rytteren.

Etter fire heseblesende mil gikk det til slutt løs et brudd på 23 ryttere. Rigoberto Urán, Thibaut Pinot og Jakob Fuglsang var blant storfiskene som kom seg av gårde fra hovedfeltet. Avstanden ned til sammenlagtstjernene var på det meste over 14 minutter.

Ingen nordmenn maktet å hevde seg i toppen på lørdagens etappe, men Andreas Leknessund imponerte igjen da han passet på Romain Bardet (DSM) gjennom store deler av dagen.

(©NTB)

Flere nyheter: