Menu
Italias president Sergio Mattarella er motvillig blitt gjenvalgt som Italias president. Foto: AP / NTB

Mattarella gjenvalgt som Italias president

80 år gamle Sergio Mattarella er gjenvalgt til en ny sjuårsperiode som Italias president, et verv han egentlig ikke ville ha.

Av NTB | 29.01.2022 20:50:23

politikk: Det er klart etter at den åttende og siste runden med avstemning i landets nasjonalforsamling var ferdig lørdag kveld.

Her fikk Mattarella de nødvendige 505 stemmene av totalt 1.009 som måtte til for å bli valgt.

80-åringen har vært president i sju år og ønsket ikke å fortsette i en ny periode. Men etter at de folkevalgte denne uken ikke klarte å enes om en kompromisskandidat til å overta vervet, lot han seg overtale.

– President Mattarellas velvilje til å ta enda en periode, slik et overveldende flertall av de politiske partiene har bedt om, viser hans ansvarsfølelse og hans bånd til sitt land og dets institusjoner, sier Mariastella Gelmini, minister for regionale anliggende, lørdag.

For en drøy uke siden ble statsminister Mario Draghi (74) og tidligere statsminister Silvio Berlusconi (85) regnet som favoritter til å etterfølge Mattarella. Deretter trakk Berlusconi sitt kandidatur, og heller ikke Draghi har fått den nødvendige oppslutningen.

Italias valgsystem er notorisk ustabilt og landet har hatt en rekke forskjellige regjeringer siden andre verdenskrig. I løpet av Sergio Mattarellas sju år lange presidentperiode, har det vært hele fem ulike regjeringer i Italia.

Den italienske nasjonalforsamlingen har i nesten en uke forsøkt å bli enige om en ny president.

Italias presidentskap er i hovedsak seremoniell, men statsoverhodet har betydelig makt under politiske kriser og kan blant annet oppløse parlamentet, velge ny statsminister eller nekte å gi regjeringsmandat til ustabile koalisjoner.

(©NTB)

Flere nyheter: