Menu
Italias president Sergio Mattarella har gått med på å ta en ny periode, selv om han først ikke ønsket å ta gjenvalg. Foto: AP / NTB

Mattarella fortsetter som Italias president

80 år gamle Sergio Mattarella har sagt ja til å fortsette som Italias president etter at landets nasjonalforsamling ikke klarte å bli enig om en etterfølger.

Av NTB | 29.01.2022 19:50:14

politikk: Mattarella har vært president i sju år og ønsket ikke å fortsette i en ny periode. Men etter at de folkevalgte denne uken ikke klarte å enes om en kompromisskandidat til å overta vervet, lot han seg overtale.

– President Mattarellas velvilje til å ta enda en periode, slik et overveldende flertall av de politiske partiene har bedt om, viser hans ansvarsfølelse og hans bånd til sitt land og dets institusjoner, sier Mariastella Gelmini, minister for regionale anliggende, lørdag.

En sjuende avstemning ble holdt lørdag formiddag. Flere av partilederne varslet i forkant at deres representanter ville stemme blankt eller avstå. Likevel fikk Mattarella nesten 400 stemmer, ifølge nyhetsbyrået AFP.

For å bli gjenvalgt vil han trenge minst 505 stemmer i en åttende avstemning som begynte på ettermiddagen. Resultatet ventes å komme i løpet av lørdagskvelden.

Italias presidentskap er i hovedsak seremoniell, men statsoverhodet har betydelig makt under politiske kriser og kan blant annet oppløse parlamentet, velge ny statsminister eller nekte å gi regjeringsmandat til ustabile koalisjoner.

Italias valgsystem er notorisk ustabilt og landet har hatt en rekke forskjellige regjeringer siden andre verdenskrig. I løpet av Sergio Mattarellas sju år lange presidentperiode, har det vært hele fem ulike regjeringer i Italia.

Den italienske nasjonalforsamlingen har i nesten en uke forsøkt å bli enige om en ny president.

For en drøy uke siden ble statsminister Mario Draghi (74) og tidligere statsminister Silvio Berlusconi (85) regnet som favoritter til å etterfølge Mattarella. Deretter trakk Berlusconi sitt kandidatur, og heller ikke Draghi har fått den nødvendige oppslutningen.

(©NTB)

Flere nyheter: