Menu
Terrorsiktede Zaniar Matapour slipper etter alt å dømme ut av isolasjon når Hordaland tingrett behandler politiets begjæring om forlenget varetektsfengsling mandag. Foto: Politiet / NTB

Matapour varetektsfengsles i fire nye uker – slipper ut av isolasjon

Terrorsiktede Zaniar Matapour (43) er i Hordaland tingrett varetektsfengslet i fire nye uker – for første gang uten isolasjon og medieforbud.

Av NTB | 17.10.2022 14:31:09

Kriminalitet og rettsvesen: Matapour, som er siktet for terrorskyting utenfor to utesteder i Oslo natt til 25. juni, har vært varetektsfengslet i full isolasjon siden pågripelsen samme natt. Mandag ble det kjent at han samtykket til videre fengsling, uten å sitte i isolasjon.

– Han samtykker til videre fengsling, såfremt politiet reduserer begjæringen fra åtte til fire uker. Jeg legger til grunn at Hordaland tingrett behandler begjæringen i kontorforretning i dag, sa Matapours forsvarer, advokat Bernt Heiberg, til NTB før tingrettens kjennelse.

– Han vil fortsatt sitte varetektsfengslet med brev- og besøksforbud, sa Heiberg.

Straffeprosessloven setter en øvre begrensning på tolv uker når det gjelder fullstendig isolasjon under varetekt, men åpner for at siktede kan holdes isolert enda lenger «dersom tungtveiende hensyn gjør det nødvendig».

De pågrepne har så langt nektet å la seg avhøre av etterforskere fra politiet.

To personer ble drept og ytterligere 21 skadd da Matapour åpnet ild mot London pub og Per på hjørnet. Til sammen har over 260 personer status som fornærmet etter skytingen, som politiet mener ble utført med terrorhensikt.

Politiadvokat Ingvild Myrold i Oslo politidistrikt bekreftet overfor NTB at hun endret den opprinnelige begjæringen på åtte uker til fire uker, slik at fengslingen kunne gå som kontorforretning.

Matapour er en av totalt fire personer som er siktet i forbindelse med terrorskytingen i Oslo 25. juni. To menn er pågrepet og siktet for medvirkning. Samtidig har politiet også siktet Arfan Bhatti, som er internasjonalt etterlyst, for medvirkning til terrorhandling.

Flere nyheter: