Menu
Fungerende PST-sjef Roger Berg på pressekonferansen lørdag ettermiddag. Foto: Javad Parsa / NTB

Masseskytingen i Oslo vurderes som en ekstrem islamistisk terrorhandling

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hever terrortrusselnivået og vurderer masseskytingen i Oslo natt til lørdag som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Av NTB | 25.06.2022 15:00:51

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk, sa fungerende PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse.

To personer er drept, ti er alvorlig skadd og elleve er lettere skadd etter masseskytingen i Oslo sentrum. Skuddene ble løsnet blant annet ved homsepuben London pub. Pride-paraden, som skulle avholdes lørdag, ble avlyst som følge av skytingen.

42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og PST fra før.

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge, opplyste Berg.

42-åringen har ifølge Berg sympatisert med ISIL og fremmedkrigere som har reist fra Norge.

– Vi har en del norske fremmedkrigere som har reist til Syria, og han har vært en del av dette miljøet, sier han til NTB.

PST gjennomførte samtaler med Matapour i mai. Bakgrunnen var at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam.

– Det ble ikke vurdert i disse samtalene at gjerningspersonen hadde voldsintensjon, men PST er kjent med at gjerningspersonen har hatt utfordringer knyttet til psykisk helse.

Også Oslo-politiet sa at spørsmålet om psykiatri er blant hypotesene som etterforskerne vil avklare.

– Jeg rakk så vidt å se på de sakene han har, og jeg fant ikke noe i de sakene, men vi må gå grundig inn i dette og hans sykdomshistorikk, hvis han har noe. Men det er ikke jeg kjent med nå, sier etterforskningsleder Christian Hatlo.

Berg beskriver overfor NTB at det dreier seg om et miljø som er villig til å begå vold, og at miljøet finnes både i Oslo og andre steder i landet.

Matapours psykiske helse har vært tema i tidligere rettsprosesser hvor han har vært part. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at han forventer at det blir gjennomført en judisiell observasjon av klienten.

Flere nyheter: