Menu
Flere hundre tusen tilhengere av den mektige sjialederen Muqtada al-Sadr demonstrerte fredag i Bagdad-forstaden som er oppkalt etter ham, Sadr-byen. Foto: AP / NTB

Massemønstring for mektig sjialeder i Irak

Flere hundre tusen tilhengere av den mektige sjialederen Moqtada Sadr marsjerte fredag i Bagdad, i protest mot den politiske krisen i Irak.

Av NTB | 15.07.2022 17:10:52

Krig og konflikter: Ni måneder etter valget på ny nasjonalforsamling i Irak har de folkevalgte fortsatt ikke greid å bli enige om hvem som skal bli landets neste president.

Den største blokken i nasjonalforsamlingen kontrolleres av den mektige sjialederen Moqtada Sadr og har 73 av de 329 representantene, men det er ikke nok til å danne regjering.

Det har heller ingen andre blokker i nasjonalforsamlingen, og i mellomtiden blir president Barham Saleh sittende. Han representerer Kurdistans patriotiske union (PUK).

Statsministeren, den tidligere etterretningssjefen Mustafa al-Kadhimi, styrer også videre på overtid. Han er partipolitisk uavhengig og kjent for å være en god venn av Saudi-Arabias mektige kronprins Mohamed bin Salman.

For å markere politisk styrke organiserte Sadr-tilhengerne fredag en stor massemønstring etter fredagsbønnen med krav om at Sadr-blokken får danne regjering. Flere hundre tusen deltok, men den mektige sjialederen var ikke selv til stede.

I juni overrasket Sadr mange da han ba sine representanter trekke seg fra nasjonalforsamlingen, i håp om at dette skulle få fortgang i prosessen. Det har ikke skjedd.

(©NTB)

Flere nyheter: