Menu
En ukrainsk politimann hjelper en liten jente til å flykte fra Kyiv-forstaden Irpin. Foto: AP / NTB

Masseflukten fra ukrainske byer fortsetter – USA og Storbritannia strammer inn sanksjonene

Flere steder ble evakueringen stanset på grunn av brudd på våpenhvilen, men i flere ukrainske byer kunne sivile flykte til sikkerhet tirsdag.

Av NTB | 08.03.2022 18:44:46

Økonomi og næringsliv: Ifølge FN-tall har nå to millioner mennesker flyktet fra Ukraina, og minst 474 sivile er drept i krigen hittil. FN går ut ifra at det reelle tallet på drepte er betydelig høyere.

Russland lovet tirsdag nok en gang våpenhvile for å gi sivile anledning til å forlate hovedstaden Kyiv og byene Tsjernihiv, Sumy, Kharkiv og Mariupol via avtalte ruter.

Våpenhvilen var et resultat av forhandlinger mellom partene mandag og ble kunngjort av Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia på et hastemøte i Sikkerhetsrådet samme kveld.

I byen Sumy nordøst i Ukraina kunne de første gå om bord i busser i morgentimene, livredde etter en ny natt med russiske angrep som ifølge en talsmann for påtalemyndigheten i byen kostet 21 sivile livet, blant dem to barn.

I løpet av ettermiddagen ble det meldt fra ukrainske myndigheter at de evakuerte fra Sumy var ankommet Poltava, 175 kilometer lenger sør.

Da hundrevis av sivile fra Irpin forsøkte å ta seg inn til Kyiv søndag, endte det tragisk da russiske styrker angrep et veikryss som de måtte passere. Minst åtte mennesker ble drept.

I tillegg har oljegiganten Shell varslet at de trekker seg ut av landet. Oljeprisen steg til over 130 dollar fatet, og Tyskland bønnfaller nå oljeprodusentene i Opec om å øke produksjonen.

Den ukrainske etterretningstjenesten (SBU) har flere ganger vist fram fanger for mediene der de unge soldatene har måttet ta avstand fra Russlands krigføring og Putin.

– Krigsfanger og sivile som er tatt til fange, skal behandles med verdighet, understreker ICRC.

– Fanger er absolutt beskyttet mot mishandling og eksponering for offentlig nysgjerrighet, inkludert bilder som spres offentlig og i sosiale medier, slår de videre fast.

Det amerikanske forsvarsdepartementet anslår at mellom 2.000 og 4.000 russiske soldater er drept, et anslag som legger seg mellom Russlands påstand om 498 og Ukrainas påstand om 12.000.

Også fra Kyiv-forstaden Irpin var evakueringen i morgentimene i gang, ifølge ukrainske myndigheter, noe som ble bekreftet av BBCs journalister på stedet.

Den største utviklingen i krigen tirsdag skjedde likevel utenfor Ukrainas grenser. USA og Storbritannia kunngjorde begge at de vil stanse importen av russisk olje – USA med umiddelbar virkning, Storbritannia i løpet av året. Olje og gass er Russlands største eksportvarer, men har foreløpig ikke vært særlig hardt rammet av sanksjonene fra Vesten.

Flere nyheter: