Menu
Flere og flere blant Johnsons rekker går av fra stillingene sine. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB

Masseflukt rundt Johnson fortsetter – 51 har sluttet

Storbritannias Boris Johnson rammes torsdag av en ny runde med oppsigelser i regjeringsapparatet sitt. Til sammen har 51 konservative politikere gått av.

Av NTB | 07.07.2022 09:16:01

Politikk: Torsdag er det minister for Nord-Irland Brandon Lewis og de fire statssekretærene Helen Whatley, Damian Hinds, George Freeman og Guy Opperman som melder at de går av fra sine stillinger.

Lewis har tidligere vært flittig til å ta Johnson i forsvar, men skriver i oppsigelsesbrevet sitt at han ikke lenger ser at viktige verdier som ærlighet, integritet og gjensidig respekt blir opprettholdt i regjeringen.

– En avgjørelse om å gå av er aldri lett å ta, spesielt ikke på et så kritisk tidspunkt for Nord-Irland, skriver han.

Grunnen mange av dem oppgir er at de ikke lenger har tillit til statsministeren, særlig i kjølvannet av Chris Pincher-skandalen. Han ble nylig suspendert fra Det konservative partiet ha blitt anklaget for å ha tafset på to menn i fylla.

Tapet av Lewis blir trolig hardt for Johnson. Han har vært viktig i forbindelsene med den siste tidens vanskeligheter rundt Nord Irland-protokollen, skriver Sky News.

– Du kan bare si unnskyld og gå videre et visst antall ganger. Nå går det ikke lenger, skriver hun.

Onsdag sa Johnson at han ikke vil gå av som statsminister, selv om flere av hans egne regjeringskollegaer har bedt ham om det.

Damian Hinds har tidligere vært utdanningsminister under tidligere statsminister Theresa May, men trekker seg nå fra stillingen som statssekretær i innenriksdepartementet.

– Viktigere enn noen regjering eller leder er de standardene vi opprettholder i det offentlige liv og troen på vårt demokrati, skriver Hinds nå.

Opperman mistet selv tvillingbarna sine under pandemien og kunne på grunn av de strenge koronareglene ikke besøke kona si på sykehuset.

– Dessverre har den siste tidens hendelser vist at regjeringen rett og slett ikke fungerer under din ledelse, skriver Opperman i oppsigelsesbrevet sitt.

De fire er de siste i en lang rekke av personer i og rundt Johnsons regjeringsapparat som har varslet sin avgang de siste dagene. Ifølge Sky er det nå 51 som har trukket seg.

Wheatley skriver på sin side at selv om hun har argumentert for at Johnson burde holde fast ved jobben tidligere, kan hun ikke lenger fortsette med det.

– Kaoset i statsministerboligen, sammenbruddet av regjeringens kollektive ansvar, forsvaret av upassende oppførsel og trass mot parlamentet er alt fornærmelser mot den konservatismen jeg tror på og står for, skriver George Freeman i sitt oppsigelsesbrev.

Guy Opperman, som har vært statssekretær i arbeids- og pensjonsdepartementet, sier han spesielt har blitt opprørt over partygate-skandalen. Flere i og rundt Boris Johnsons regjering, inkludert ham selv, fikk bøter for å ha brutt koronareglene under fester i blant annet statsministerboligen.

(©NTB)

Flere nyheter: